Er der kløstillende antihistaminer som jeg må bruge når jeg er gravid?

Er der kløstillende antihistaminer, der ligner polaramin 6 mg, som jeg må bruge under graviditeten?
Foto: Halfpoint/iStock

Hej Lars.

Jeg er gravid med håndeksem.

Jeg har før graviditeten haft stor glæde af sederende antihistaminer (polaramin 6 mg)som kløstillende middel.

Jeg er blevet frarådet at bruge dem under graviditet, så er der andre kløstillende antihistaminer, som jeg ville kunne få glæde af under graviditeten?

 

Er der kløstillende antihistaminer som jeg må bruge når jeg er gravid?

Hej

Du skriver, at du er blevet frarådet at bruge polaramin 6 mg under graviditeten. Nu skal alle gravide selvfølgelig bruge så få lægemidler som muligt, men polaramin vil normalt ikke udgøre noget problem.

Polaramin er et stof, der har været kendt ganske længe, og det har næste år 50-års jubilæum på det danske marked. Der har i løbet af de 50 år ikke været rapporter eller undersøgelser, der tyder på at der er nogen forøget risiko for misdannelser ved brug af stoffet under graviditet, hvorfor det fra officiel side er godkendt til gravide.

Det frarådes dog at bruge stoffet de sidste 2 uger før termin, da barnet i visse tilfælde kan blive født med abstinenssymptomer og sløvhed.

Du spørger, om der er andre antihistaminer som du kan bruge i stedet.

Det er tvivlsomt om du vil kunne finde et andet antihistamin, der har samme gode virkning og en bedre bivirkningsprofil. De nyere non-sederende antihistaminer som typisk bruges til høfeber og allergi vil næppe have effekt på din eksem, og de andre sederende antihistaminer har samme problem vedrørende brug tæt ved termin, og det er samtidig langt fra sikkert at de vil have samme effekt på din eksem, da det kan variere meget fra person til person.

Hvis du ikke ønsker at bruge antihistaminer under din graviditet (og amning), så er der flere andre muligheder.

Der findes flere forskellige hormonsalver, der er godkendt til gravide, og hvis du absolut ikke ønsker at bruge hormonsalver, så findes der specialcremer som:

Locobase Repair, Ceridal Lipogel, Decubal Clinic m.fl., der nok ikke vil have helt samme virkning som anti-histaminerne, men som måske kan hjælpe lidt i en periode.

Husk altid at spørge din læge til råds før du bruger lægemidler, når du er gravid eller ammer.

Med venlig hilsen

Jeg besvarer spørgsmål om brug af lægemidler under graviditet og amning – både specifikke og mere generelle Jeg bevarer også gerne spørgsmål om naturlægemidler, kosttilskud og kosmetik. Spørgsmål om kosmetik er dog begrænset til indholdsstoffer, kemi mv. – så ingen modetips herfra