Frugtbarhed – hvilken rolle spiller frugtbarhed når du ønsker at blive gravid?

Frugtharhed er et stort emne for både mænd og kvinder
Foto: hanhanpeggy/iStock

Kig på denne side og find gode ideer som kan hjælpe din frugtbarhed godt på vej til at blive sund.

Der spiller mange faktorer ind, når der tales om frugtbarhed. Hvor lang tid der går, varierer fra person til person, men generelt øges dette med alderen.

Når man går i gang med at jagte graviditeten, stiller man ofte sig selv spørgsmålet: ”Er der noget, jeg selv kan gøre for at forbedre min chance for graviditet?”

Der er 5 overordnede punkter, som i varierende grad nedsætter frugtbarheden.

Disse punkter er:

 • Alder
 • Alkohol
 • Rygning
 • Kaffe
 • Overvægt

Alder

Kvinder kan i princippet blive gravide lige så længe, der sker ægløsning fra æggestokkene – dvs. frem til overgangsalderen. For 20-30 år siden var de fleste kvinder i starten af 20’erne, når de fik deres børn. I dag vælger mange først at få børnene, når de er i starten af 30’erne.

Kvinders fertilitet falder med alderen – og falder især mellem 30 og 40 år. Chancen for at få et barn efter 40 års alderen er lille.

Grunden til dette skyldes, at æggene i æggestokken ældes. De bliver allerede dannet i æggestokken i fosterstadiet, og jo yngre ægget er, jo større chance for befrugtning.

Alder er ikke noget, som man kan ændre på – men kombineret med en eller flere af de andre punkter, kan det have en stor betydning.

Alkohol

Det frarådes at drikke alkohol, hvis man har et ønske om graviditet. En dansk undersøgelse har vist, at et alkoholforbrug på bare 1-5 genstande om ugen nedsætter en kvindes fertilitet med hele 39 %.

Øges dette forbrug til mellem 5-10 genstande, stiger dette tal til 45 %.

Indtager en kvinder mere end 10 genstande om ugen, nedsættes hendes fertilitet med 66 %.

Dog ser det ikke ud til, at alkohol spiller nogen væsentlig rolle hos mænd – først når forbruget er på 15 genstande eller mere, oplever man en let nedsat fertilitet på omkring de 20 %.

Kombineret med nogle af de andre punkter, kan dette have en meget stor betydning for chancen for graviditet – og dette er én af de ting, hvor man nemt kan ændre sine chancer og muligheder for at forbedre sin frugtbarhed.

Rygning

Risikoen for at skulle vente længere tid end 9 måneder på at blive gravid er blandt ikke-rygere 19 %.

For rygende kvinder er dette tal 24 %, hvis de ryger 1-10 cigaretter om dagen.

For kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter om dagen, er tallet på 30 %.

Her spiller alder dog også ind, og konsekvensen af rygning bliver større jo ældre man er.

Det gode er dog, at det hjælper at holde op med at ryge – og det hjælper hurtigt! Kvinder, der stopper med at ryge, får næsten øjeblikkeligt de samme odds som de ikke-rygende kvinder. Derudover øges chancen også for en ukompliceret graviditet og fødsel ved rygestop.

Et totalt rygestop gør den store forskel – men selv en reduktion af det daglige af cigaretter giver også synlige resultater.

Igen slipper mænd lidt nemmere om det. Rygning har som sådan ikke nogen særlig betydning for mandens fertilitet, medmindre der er tale om nedsat sædkvalitet.

Men her kan mandens rolle dog stadig have stor betydning, hvis parret vælger at stoppe rygningen sammen. Det kan være meget svært at stoppe med at ryge, hvis ens partner fortsætter sin rygevane.

Kaffe

Kaffe er ikke godt for frugtbarheden. Det anbefales at drikke max 5 kopper kaffe om dagen.

Drikker man mere end det, vil man have omkring 35 % risiko for at skulle vente mere end et år, før en graviditet lykkes.

Dette gælder både for mænd og kvinder.

Overvægt

Overvægt udregnes efter Body Mass Index (BMI), og det er blevet et stigende problem i den vestlige verden.

 • Normalvægtige: BMI på 19-24
 • Let overvægt: BMI på 25-29
 • Svær overvægt: BMI på 30-34
 • Ekstrem overvægt: BMI på 35 ->

BMI

Grunden til, at overvægt giver kvinder problemer med fertiliteten skyldes, at kvinders hormonsystem bliver forstyrret af fedtvævet. Fedtvævet danner nemlig en række hormoner, der har betydning for den kvindelige menstruationscyklus. Derfor er det heller ikke ualmindeligt, at overvægtige kvinder oplever ophør i menstruation eller uregelmæssige cyklusser.

Et andet problem for overvægtige kvinder er den større risiko ved tidlige aborter. Derfor er der mange, der slet ikke opdager, at de har været gravide, da den tidlige abort bare viser sig som en lidt forsinket og måske en smule mere kraftig menstruation.

Det positive omkring overvægt er, at den overvægtige kvinde ikke behøver at tabe al sin overvægt for at forøge sin chance betydeligt for graviditet. Det har vist sig, at hvis overvægtige kvinder taber 10 % eller mere af deres vægt, vil 90 % af dem opnå regelmæssig menstruation – og dermed også ægløsning!

Ved graviditet er risikoen for tidlig abort næsten på samme niveau som normalvægtige.

Generelt overblik over fertilitet

Ud fra ovenstående kan man konkludere, at chancen for graviditet afhænger både af alder og fysiologiske faktorer. Her følger lidt statistik over, hvor lang tid der generelt går, før den ønskede graviditet opnås:
Chance for at blive gravid i forhold til alder:

 • Først i 20’erne: Ca. 25 % chance i hver cyklus
 • Sidst i 20’erne: Ca. 15 % chance i hver cyklus
 • Sidst i 30’erne: Ca. 10 % chance i hver cyklus

Hvor længe skal man statistisk set vente på den ønskede graviditet?

 • 60 % bliver gravide indenfor de første 6 måneder
 • 75 % bliver gravide indenfor de første 9 måneder
 •   80 % bliver gravide indenfor de første 12 måneder
 •   90 % bliver gravide indenfor de første 18 måneder

Hvis det ikke er lykkedes at opnå graviditet indenfor det første år, hvor man har haft regelmæssig sex, anbefales det at opsøge sin læge. Det kan dog godt være en god ide at kontakte sin læge tidligere, hvis man har mistanke om nedsat frugtbarhed eller lignende.