Få en helbredsundersøgelse FØR du bliver gravid

Hvornår fik du sidst en helbredsundersøgelse ?
Foto: gpointstudio/iStock

En graviditet kræver meget af kvindens krop og derfor er det en god ide at være klar til at blive gravid.

Tænk på det som som om du skulle deltage i en triatlon hvor du skulle svømme 1500 meter, cykle 40 km. og løbe 10 km. – vel at mærke uden nogen pause undervejs.

Det ville du vel heller ikke gøre uden at være ordentlig forberedt?

En graviditet varer 38 uger fra befrugtningen sker til du forventes at skulle føde dit barn, din krop bliver udsat for en enorm belastning på mange områder og der er heller ingen pause undervejs.

Gør dig selv en tjeneste og forbered dig så godt du kan inden du bliver gravid.

Det vil kunne spare dig for mange bekymringer og hjælpe dig både under og efter graviditeten når du har født og sidder med en nyfødt baby i armene.

Hvornår fik du sidst foretaget en grundig helbredsundersøgelse?

En helbredsundersøgelse vil ofte afsløre om der er nogle faktorer du skal være ekstra opmærksom på inden du forsøger at blive gravid, og om det er nogle symptomer eller problemer der evt. Skal kikkes på inden du smider præventionen.

Det er ikke rart at der opstår komplikationer i en graviditet, og mange gange kan man selv gøre noget for at forebygge at uventede problemer opstår senere når man først er blevet gravid.

Men det kræver lidt planlægning fra din side af.

Lægen vil kunne undersøge om der er noget medicin du tager som evt. Skal byttes ud inden du bliver gravid og tjekke at du er immun overfor børnesygdommen røde hunde – og hvis du ikke er det, sørge for at du bliver vaccineret.

En del gravide tror de har haft røde hunde, men hukommelsen er ikke altid pålidelig, ens forældre kan have forvekslet den ene børnesygdom med en anden eller hvem ved måske var det din bror og slet ikke dig der blev smittet og lå syg.

En simpel blodprøve vil nemt kunne vise om du er immun over røde hunde eller ej, og dermed om det er noget du skal tænke på i forbindelse med det at blive gravid.

Og når du nu er hos lægen, så tænk over hvilke andre faktorer i din hverdag og livsstil som kan have betydning for en evt. Kommende graviditet.

Snak med lægen om emner som er vigtige for dig, din situation og din hverdag.

Forslag til emner du kan overveje at snakke med lægen om kan være kosttilskud du tager dagligt, naturmedicin du overvejer at begynde at tage, din vægt (hvis du er enten undervægtig eller overvægtig), rygning, alkohol, den prævention du bruger lige nu eller arvelige sygdomme i familien.

Tænk over de emner som er relevante for dig og som kan være vigtige for dig og din partner at få vendt med en læge,  inden du tager det sidste skridt og aktiv forsøger at blive gravid.

Tiden du bruger nu er givet godt ud i forhold til at gennemføre graviditeten og få en sund og rask baby i armene efter en veloverstået fødsel.