Kan man få menstruation regelmæssigt uden at have ægløsning?

Kan man få menstruation regelmæssigt uden at have ægløsning?
Foto: Yestock/iStock

Hej Doula.

Jeg håber du kan hjælpe lidt.

Jeg er en pige på 30 år. Min kæreste og jeg forsøger at blive gravide.

Jeg  smed p-pillerne for nu et år siden. Det første halve år “styrede” vi uden om for at sikre os en god start, men har forsøgt målrettet i nu et halvt år – desværre uden held..

Jeg har en regelmæssig cyklus på 26-27 dage og menstruationen varer cirka 3-4 dage. Alt burde være i den fineste orden, men der sker bare ikke noget.

Hver gang jeg mener jeg er ovre ægløsning synes jeg jeg kan mærke symptomerne – spændte bryster og øget spytproduktion, men så kommer mens. og der var åbenbart ikke noget alligevel.

Vi er begyndt at bruge ægløsningsteste, men har endnu ikke kunne finde ægløsning. NU har jeg dog lige købt 15 af slagsen og så prøver jeg at teste lidt “bredere” i perioden. Måske vi får “ram” på tidspunktet på den måde.

I mellemtiden er jeg begyndt at blive lidt ked af det hele (læs utålmodig) og jeg har egentlig tre spørgsmål, som jeg godt kunne tænkte mig du hjalp med:

  • Jeg har læst, at menstruationen kommer 13-14 dage efter ægløsning. Kan man regne med det? Det virker nemlig underligt, for jeg har jo testet negativ ægløsning i 5 dage omkring netop den periode.
  • Kan det lade sig gøre at få regelmæssig menstruation uden at have haft ægløsning?
  • Hvornår synes du jeg skal kontakte lægen, hvis ikke der sker noget?

Ps. oven i det hele har jeg de sidste 5 måneder døjet med tilbagevenden hold i ryggen (ved lænden).

Kan det ha’ noget at gøre med min cyklus? Jeg har spurgt min læge om dette men hun siger nej. Jeg synes bare der er sket så meget med min krop siden jeg stoppede med p-pillerne.

Jeg håber du vil hjælpe. Og på forhånd tak:-)

 

Kan man få menstruation regelmæssigt uden at have ægløsning?

Jeg kan godt forstå, du er utålmodig efter at blive gravid. Det kan være meget frustrerende blive skuffet gang på gang, når man først har taget beslutningen.

Måske kan det berolige dig lidt, at din oplevelse af graviditetssymptomer op til menstruation er helt normal.

Årsagen er, at kroppen gør sig klar til en graviditet i tilfælde af, at et befrugtet æg sætter sig fast i livmoderslimhinden. Når det ikke sker, afstødes slimhinden og menstruationen kommer.

Nogle kvinder oplever smerter eller trækken hen over lænden i forbindelse med livmoderens sammentrækninger. Det kan ske på alle tidspunkter, men er specielt hyppigt i tiden omkring menstruation.

Kan det være det, du mærker som hold i lænden?

Hovedreglen er ganske rigtigt, at menstruationen kommer ca. 14 dage efter ægløsning, men der kan være store individuelle forskelle. Nogle kvinder oplever ligefrem at blive gravide under en menstruation! Det er altså ikke noget, man kan være 100 % sikker på.

Det er også muligt at menstruere uden at have haft ægløsning. Specielt, hvis man tidligere har brugt hormonbaseret prævention som p-piller eller hormon-spiral. Det er dog oftest forbundet med uregelmæssige menstruationer.

Hvis du vil undersøge din cyklus nærmere, kan du sætte dig ind i og bruge “Fertility Awareness”.

Det kan involvere overvågning af temperatur, udflåd og/eller livmoderhalsen og kan give dig oplysninger om, hvornår du er mest frugtbar og om der er uregelmæssigheder i din cyklus af den ene eller anden slags.

Jeg kender desværre ikke til ressourcer om emnet på dansk, men du kan læse lidt om emnet på engelsk, og finde links til mere, her http://en.wikipedia.org/wiki/Fertility_awareness, hvor du også kan finde relevante bogtitler.

Hvornår det er tid at gå til lægen, hvis der ikke sker noget, kan jeg desværre ikke fortælle dig. Det kommer helt an på, hvordan du har det og hvad din mavefornemmelse siger dig.

Hvis du er meget i tvivl, kan du ringe til din læge og spørge, hvornår han/hun synes, I har forsøgt så længe, at det er tid at overveje undersøgelser og måske assistance.

Jeg ønsker dig en snarlig og god graviditet :o)

Venlig hilsen