Uge 1
Din menstruation begynder. Et ubefrugtet æg bliver udstødt, og den første dag i din nye cyklus begynder.
Menstruationens første dag er den dato, som lægerne bruger til at beregne din terminsdato, og derfor er denne dato vigtig at huske.
Allerede nu er det vigtigt at tænke både på vitaminpiller og folinsyre. Begge dele kan købes enten i velassorterede supermarkeder, i Matas eller på apoteket.
Det anbefales fra Sundhedsstyrelsen at tage folinsyre fra 3 måneder før forventet graviditet. Folinsyre forebygger rygmarvsbrok. Men lad være med at gå i panik, hvis du ikke er begyndt at tage folinsyren – det kan nås endnu!
Uge 2
Ægget (eller æggene) bliver modnet i dine æggestokke.
Tages der udgangspunkt i en cyklus på 28 dage, vil ægget blive frigivet fra æggestokken i slutningen af uge 2 – dette kaldes ægløsning. Nogle kvinder kan mærke ægløsningen – andre kan ikke.
Tager du din temperatur hver morgen, vil du opleve en temperaturstigning, efter du har haft ægløsning. Temperaturen vil fortsætte med at ligge højt indtil ægget bliver udstødt ved menstruation og derefter falde igen.
Hvis du er gravid, fortsætter temperaturen med at være høj.
Ægget lever kun i ca. 24 timer, så det skal gå stærkt med at nå og befrugte ægget.
Tommelfingerreglen siger, at sædcellerne kan leve oppe i kvinden i op til 5 dage, så man kan sagtens være lidt på forkant, hvis man ønsker graviditet.
Uge 3
Tillykke – du er nu gravid, selvom du ikke selv er klar over det endnu!
Ægget er blevet befrugtet ved ægløsningen, og der er ved at ske et lille mirakel inde i din ene æggeleder.
Det befrugtede æg bliver langsomt skubbet ned mod livmoderen ved hjælp af de fine fimrehår, der sidder i æglederen. Det tager 3-4 dage for ægget at nå livmoderen, hvor det borer sig fast i livmoderens slimhinder.
Allerede i det øjeblik, at ægget bliver befrugtet, er det bestemt, om det bliver en dreng eller en pige. Det er sædcellen, der bestemmer kønnet – men det er endnu for tidligt at se på scanning, hvilket køn det er.
Uge 4
Du forventer først din menstruation om en uge – men allerede nu kan du måske mærke, at der er noget under opsejling i din krop. Nogle kvinder kan intuitivt mærke, at de er gravide, hvorimod andre slet ikke mærker noget til det.
Du oplever måske menstruationslignende smerter, som skyldes alt det, der sker i din livmoder. Måske oplever du pletblødning? Bare rolig – det kaldes implantat-blødning og stammer fra ægget, der borer sig ind i slimhinden på din livmoder.
Din livmoder vejer på nuværende tidspunkt ca. 50-100 g og er på størrelse med en pære eller en knyttet hånd.
I din livmoderhals bliver slimet tykt og danner ved livmodermunden den såkaldte slimprop, der i løbet af hele graviditeten sørger for at holde infektioner væk fra barnet i livmoderen.
Uge 5
Du er nu med stor sandsynlighed gået over tid – måske du undrer dig over, at din menstruation ikke er kommet?
Det er nu, at en graviditetstest vil vise, om du er gravid eller ej. En graviditetstest måler på et hormon kaldet HCG – og det er moderkagen, der producerer dette hormon.
Hvis du er gravid, skal du kontakte din læge for at få en aftale om 1. graviditetsundersøgelse, der normalt ligger placeret mellem 6. og 10. uge.
Fosteret er ca. 2-3 mm langt, og den voldsomme udvikling fortsætter. Det ligner endnu ikke et menneskebarn, men der er både kranium, under- og overkæbe, anlæg til arme og ben og en rygrad.
Hjernen er også så småt begyndt at blive dannet.
Uge 6
Dette er en meget vigtig uge – hjertet begynder nemlig at slå!
Barnet begynder også at få næring fra dig via navlestrengen, så det er først nu, at mor og barn bliver forenet i fælles symbiose.
Fosteret er ca. 4-5 mm langt og ligner i øjeblikket en haletudse. Øjnene er ved at blive dannet, og lungerne begynder at blive udviklet. De vil dog først være færdigudviklet i 32. – 34. uge.
Blodforsyningen i din krop øges, og det ses bl.a. ved at du måske opdager tydelige blodårer på dine bryster. Mange kvinder oplever også pludselig at blive nødt til at købe ny BH i større størrelse end normalt. Alt sammen er normalt.
Det er også nu, at de første graviditetsgener for alvor dukker op. Nogle mærker meget til det – andre gør ikke.
Graviditetsgener kan f.eks. være ømme og spændte bryster, følsomme brystvorter, øget tissetrang, morgenkvalme der ikke nødvendigvis holder sig til at eksistere om morgenen, opkast og træthed.
Appetitten kan svinge – nogle dage kan du ’æde som et svin’, og andre dage kan du slet ikke udstå tanken om mad.
Du kan føle dig oppustet – især om aftenen. Halsbranden dukker måske op.
Og så kan du blive en fuldstændig hormonella-bombe, der mærker enorme humørsvingninger. Du kan gå fra at være helt på toppen til at ryge direkte i kulkælderen – på bare 2 sekunder.
Det hele er ganske normalt – og er nogle af de mange ”fantastiske” ting, der OGSÅ følger med en graviditet.
Du skal huske at få en tid hos din læge inden uge 10, hvor der bliver lavet vandrejournal og valgt fødested.
Hvis du får en gynækologisk undersøgelse til din 1. graviditetsundersøgelse hos din læge, kan hun konstatere graviditet ved at se på din livmodermund/-hals. Den skifter nemlig farve fra at være lyserød til at være blålig.
Uge 7
Blodforsyningen i din krop øges stadig, og du lægger måske mærke til, at dit hjerte slår hurtigere. Dette skyldes al det arbejde, der foregår i din livmoder.
Graviditetsgenerne er for alvor dukket op nu – det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor besværet man er af disse gener.
Fosteret er nu mellem 8-10 mm langt og vokser ca. 0,5 mm om dagen.
Hovedet er lige så stort som kroppen, men det ligner mere og mere et menneske. Nervecellerne i fosteret begynder at tage kontakt til hinanden, og arme og ben begynder at vokse ud.
Uge 8
Har du husket at komme til lægen til 1. graviditetsundersøgelse? Hvis ikke er det nu, du skal have ringet!
Hos lægen skal du have tjekket blodtryk, blodprocent, urin og vægt.
Ud fra din sidste menstruationsdato vil lægen fastsætte en foreløbig terminsdato – den helt præcise terminsdato får du først, når du har været til ultralydsscanning i 12./13. uge.
Hos lægen vil du få udarbejdet din vandrejournal, som vil følge dig gennem hele graviditeten.
Din slimhinde er ekstra følsom i denne periode, og det behøver ikke at betyde tegn på abort, hvis du oplever pletblødning. Mange kvinder oplever f.eks. pletblødning som følge af sex. Hvis du er det mindste utryg, så kontakt din læge.
Fosteret er nu ca. 1,6 cm langt fra hoved til hale. Alle de vigtigste organer er nu færdigdannet og arbejder nu kun på at udvikle sig færdig. Mælketænderne bliver udviklet i fosterets gummer.
Fosteret er endnu for lille til, at du kan mærke det, men allerede nu begynder det at bevæge sig rundt i din livmoder.
Uge 9
Begynder dine bukser at stramme? Din livmoder er blevet dobbelt så stor som normalt, men det er ikke derfor, at bukserne strammer – det skyldes væskeophobning i kroppen. Hvor meget eller hvor lidt det mærkes, er forskelligt fra kvinde til kvinde.
Lad være med at bekymre dig om din vægt – nogle har på nuværende tidspunkt tabt sig, hvorimod andre har taget på. For langt de fleste regulerer dette sig senere i graviditeten.
Husk at sove, når du har brug for det. Det er hårdt arbejde og kræver meget energi af den kvindelige krop at udvikle et barn, så sørg for at give dig selv lov til at slappe af.
Fosteret har nu tydelige arme og ben, og man kan skelne fingre og fødder fra hinanden. Hjertet er færdigudviklet og slår mellem 120-160 slag i minuttet.
Fosteret er ca. 2,3 cm langt.
Kønsorganerne bliver dannet i denne uge (æggestokke og testikler), men det er endnu for tidligt at kunne se barnets køn.
Uge 10
Graviditetsgenerne fortsætter lidt endnu – men fortvivl ikke: Der er lys for enden af tunnelen!
I denne uge er alle anlæg til organerne færdigdannet, hvilket betyder, at risikoen for alvorlige misdannelser og spontan abort aftager.
Man kan se antydninger af led og negle på fingre og tæer.
Barnet er ca. 3,1 cm langt og vejer ca. 3-4 gram.
Uge 11
Graviditetsgenerne begynder så småt at aftage, og du får flere og flere gode dage uden gener.
Hvis du har valgt at tage imod at blive nakkefoldsscanning, er det på dette tidspunkt, at denne scanning foretages. Nakkefoldsscanningen går ud på at undersøge risikoen for Downs syndrom hos fosteret.
Undersøgelsen består af en blodprøve (doubletest), der skal tages senest 4-5 dage før scanningen (du skal dog være mindst 10 uger henne), som man så holder op med nakkefoldsscanningen.
Via denne scanning finder man ca. 90 % af tilfældene, hvor fosteret har Downs syndrom.
Resultatet på undersøgelsen er et samlet svar på en risikovurdering. Hvis risikovurderingen er for høj, får du tilbudt en moderkageprøve eller fostervandsprøve for at afklare, som fosteret er rask eller ej.
De fleste, der får denne udvidede undersøgelse, får et normalt svar tilbage om deres foster.
Fosteret er nu ca. 4,1 cm langt og vejer nu 7-8 gram.
Neglene på fingre og tæer er begyndt at dukke frem – det samme gælder håret på hovedet. Barnet begynder at træne sine kæbemuskler ved at ligge og åbne og lukke munden og kan f.eks. både synke og gabe.
Uge 12
Hvis det er din første graviditet, er det ikke sikkert, at man endnu kan se, du er gravid. Men har du været gravid før, kan man måske allerede nu begynde at ane en gravid mave.
Det er omkring dette tidspunkt at mange vælger at hoppe i ventetøjet, fordi det normale tøj strammer om maven. Invester i et par gode ventebukser, der kan følge dig gennem hele graviditeten.
Selvom det måske kan føles lidt dumt, så prøv også at købe et par ventetrusser – det giver en meget flottere figur i ventebukserne.
Fosteret er nu 5,4 cm langt og vejer ca. 14 gram.
Alle barnets organer er nu dannet. Risikoen for abort aftager betydeligt, og det eneste, barnet skal koncentrere sig om nu, er at vokse sig større.
Dit barn svømmer rundt i livmoderen, og hvis du er ekstrem heldig, kan du allerede på dette meget tidlige tidspunkt mærke den underlige boblende fornemmelse i underlivet.
Bliv dog ikke panisk, hvis du ikke mærker dit barn – de fleste mærker først liv omkring 20. uge.
Uge 13
Tillykke – du har overstået 1. trimester og har bevæget dig ind i 2. trimester.
Dette betyder for de flestes vedkommende, at graviditetsgenerne forsvinder betydeligt, og du går nu ind i den blomstrende fase i graviditeten. Mange oplever at have et kæmpe overskud i 2. trimester.
Nogle kvinder fortsætter dog med at have gener, men de skulle gerne stoppe i løbet af de kommende uger.
Dit barns kønsdele er stadig under udvikling, og hvis du bærer på en pige, vil hendes æggestokke allerede nu indeholde alle de æg, som hun nogensinde vil få.
Øjne og ører flytter sig på plads, og allerede nu kan barnet opfange lyde.
Hvis du er heldig, kan du høre dit barns hjertelyd gennem en doptone, som er den maskine som læge og jordemoder bruger til at finde hjertelyd med.
Barnet er omgivet af 60 milliliter fostervand og drikker og tisser i vandet. Du fungerer som rensningsanlæg for barnet, og det kan betyde, at din urin er mere gult, end det plejer at være.
Barnet er ca. 7,4 cm langt og vejer omkring 23 gram.
Uge 14
Din livmoder fylder nu størrelsen på en grapefrugt. Hvis du ligger dig ned på ryggen og mærker efter i den nederste del af dit underliv, kan du måske mærke kanten af din livmoder. Prøv at gøre det til en vane hver aften at mærke, hvor langt op din livmoder er nået – der er lige nu, at udviklingen går stærkt!
Du kan måske begynde at ane en mørk streg på din mave – det er linea nigra.
Den går normalt fra navlen og ned, men nogle oplever også at få den over navlen og op til brystpartiet. Den er hormonbetinget, og for langt de fleste forsvinder den, når de har født.
Det er dog ikke alle, der får denne streg.
Barnet bevæger sig mere og mere i din mave.
En ultralydsscanning vil måske kunne afsløre dit barns køn nu. Det er dog meget sjældent og forudsætter, at barnet ligger meget stille og helt rigtigt.
Allerede nu træner barnet vejrtrækningen inde i maven – det sker ved at det sluger fostervand.
Barnet er 8,7 cm langt og vejer 43 gram.
Uge 15
Har du født før, har du måske allerede mærket liv nu. Det føles som små bobler og kan let forveksles med rumlen i tarmene.
Hvis du er førstegangsgravid, må du stadig væbne dig med lidt tålmodighed – men bare rolig, du vil også snart mærke livet inde i maven!
Barnet er ca. 10 cm langt og vejer 70 gram. Dit barn hygger sig med f.eks. at sutte på tommelfinger.
Uge 16
Du kan få en enorm lyst til bestemte madvarer – og manden i dit liv vil med stor sandsynlighed ryste voldsomt på hovedet over dig.
Du vil måske også opleve forandringer i din hud og med dit hår – dette skyldes den hormonelle ændring, der sker i din krop.
Nogle gange oplever du måske en stikkende smerte i siderne af dit underliv – dette kaldes ligamentsmerter og er ganske ufarlige. Det er bare de ledbånd, der holder din livmoder på plads, der er i gang med at give sig – for livmoderen vokser jo.
Når du oplever disse smerter, så giv dig selv en pause og lad være med at blive bange over dem.
Barnet er ca. 11,6 cm langt og vejer 100 gram.
Det kan rynke på panden og åbne og lukke munden. Fingeraftrykkene bliver dannet, som er en unik ting ved dit barn – ikke en eneste har samme fingeraftryk som dit barn!
Dit barn er meget aktivt i maven og bevæger sig i spjæt og sparker og slår kolbøtter. Nervesystemet gør, at dit barn er begyndt at kunne koordinere sine bevægelser.
Man kan nu sikkert se barnets køn ved en ultralydsscanning.
Uge 17
Hvis du endnu ikke har mærket liv endnu, så skal du ikke gå i panik. Mange mærker først liv omkring 18. til 21. uge. Rent faktisk er der stor sandsynlighed for at du mærker det alligevel, men du forbinder det bare med noget andet end livet i maven.
Kramper i benene er helt normalt – det skyldes, at lægmusklerne trækker sig sammen, og at blodcirkulationen er blevet langsommere end normalt. Kramperne kan forebygges med motion og venepumpeøvelser.
Barnet er nu 13 cm langt og vejer ca. 140 gram.
Hovedet begynder efterhånden mere og mere at passe til kroppens størrelse – det samme gælder for lårben, underben og fod.
Det kan nu opfange lyde – og sommetider få et chok over en pludselig lyd.
Huden er gennemsigtig, og alle blodkar er synlige.
Uge 18
Du er efterhånden ved at være tilbage på dit gamle energiniveau, fra før du blev gravid – og du er blomstret op igen efter at have overstået graviditetsgenerne. Måske er din sexlyst blevet større? Nyd det!
Har du følelsen af at have tilstoppede næsebor, skyldes det at dine slimhinder kan være en smule hævet.
Barnet er ca. 14,2 cm langt og vejer 190 gram.
Barnet begynder at blive dækket med fosterfedt, der skal beskytte barnet mens det ligger i livmoderen. Der vil tit være rester af fosterfedt på barnet, når det bliver født.
Barnet sutter på fingre og er nu i sin mest aktive fase.
Bevægelserne bliver mere og mere kontrollerede, og det bruger hænderne til at undersøge sine omgivelser.
Uge 19
Sveder du mere? Dit stofskifte ændrer sig i løbet af graviditeten og viser sig gennem f.eks. hedeture.
Har du mærket på din mave, om du kan mærke toppen af din livmoder? Den skulle gerne gå til omkring eller lige under navlen.
Barnets vækst nedsættes nu. Det skal stadig vokse sig større, men det kommer ikke længere til at foregå i samme eksplosive fart som tidligere.
Nu koncentreres der om udvikling af f.eks. sanser og diverse anlæg.
Barnet er 15,3 cm lang og vejer 240 gram.
Uge 20
Tillykke – du er nu halvvejs i din graviditet! Det er en kæmpe milepæl at nå hertil, og nu skal der tælles nedad!
Det er også omkring dette tidspunkt at 2. scanning i det offentlige regi bliver tilbudt – den kaldes misdannelsesscanningen (md-scanning). Her bliver dit barn gennemscannet for at se, om der er nogle ting, man skal være opmærksomme på ved barnet allerede nu – nogle af tingene kan nemlig klares allerede mens barnet ligger i maven.
Har du endnu ikke mærket barnet sparke endnu? Hav tålmodighed, for nu er det kun et spørgsmål om ganske få dage, før du mærker det.
Det anbefales fra Sundhedsstyrelsens side at tage jern fra uge 20 – så hvis du ikke allerede har fået det købt, så er det nu, du skal skrive det på din indkøbsseddel.
Barnet er 16,4 cm langt og vejer 300 gram.
Der er masser af plads for barnet til at lave kunster i livmoderen, og det bliver også udnyttet.
Uge 21
Du må ikke gå på slankekur mens du er gravid – men derfor kan man godt tænke over, hvad man spiser.
Det er en gammel skrøne, at man skal spise for to, når man er gravid. Dit stofskifte har ændret sig, og du har brug for flere kalorier end normalt. Du skal bare sørge for at spise sundt og varieret.
Det er meget normalt at tage ½ kg på om ugen omkring dette tidspunkt, og det er ikke længere svært for omverdenen at se, at du er gravid.
Barnet er nu 26,7 cm langt og vejer 360 gram.
Hvor man indtil uge 20 har målt barnet fra hoved til hale, måler man efter uge 21 barnet fra hoved til tæer.
Uge 22
Nu er dit barn efterhånden blevet så stort, at man snart kan mærke fosterbevægelserne uden på din mave. Aktiviteten i maven er især stor, når du ligger og hviler dig.
Lider du af halsbrand? Du kan mindske halsbranden ved at spise håndfuld mandler eller drikke et glas mælk. Har du brug for skrappere midler, kan du købe syreneutraliserende piller på apoteket eller i håndkøb.
Barnet er nu 27,8 cm langt og vejer 430 gram.
Hørelsen er nu så udviklet, at barnet kan skelne de forskellige lyde fra hinanden.
Det kan også genkende din stemme, så prøv at begynde at snakke med eller synge for maven. Det kan vise sig gavnligt den dag, barnet bliver født. Du kan f.eks. allerede nu lægge grund for en fast godnatsang.
Uge 23
Hævede ben og fødder er en meget normal graviditetsgene gennem hele graviditeten. Det skyldes, at blodtilførslen til benene bliver hæmmet af den voksende livmoder. Det kan også give hæmorider eller åreknuder.
Lad dig ikke forskrække af pludselig jag i skede, lyske og lår. Det er tegn på, at barnet er blevet tungere at bære på og er ganske normalt.
Barnet er nu 28,9 cm langt og vejer 501 gram.
Barnet begynder at drømme, men hvad det drømmer om, er der ingen, der ved.
Næseborene har åbnet sig, og barnet træner sin vejrtrækning ved at lave bevægelser med mellemgulvet.
Uge 24
De første plukveer begynder måske at dukke op nu. Du skal ikke blive bange for dem – det er ganske normalt at have plukveer, og nogle mærker mere til det end andre. Plukveerne er med til at forberede din livmoder på fødsel.
Det er ikke meningen, at de skal gøre ondt, så hvis de begynder at gøre ondt, så ring enten til fødegangen eller til egen læge, så du kan blive undersøgt.
Barnet er nu 30 cm langt og vejer 600 gram.
Alle de vigtigste organer fungerer nu – dog lige med undtagelse af lungerne, som først er færdigudviklet omkring 32.-34. uge.
Hvis dit barn bliver født nu, har det gode chancer for overlevelse, selvom det bedste selvfølgelig vil være at det bliver i livmoderen.
På nuværende tidspunkt ser barnet ud, som det vil se ud, når det bliver født – det er bare i en tyndere og mindre udgave.
Uge 25
Oplever du, at der kommer mælk ud af dine bryster? Det er ikke modermælk, men råmælk der kommer. Det er tegn på, at dit hormonsystem fungerer og er i gang med at forberede din krop på at skulle være mor.
Oplever du ikke dette fænomen, skal du ikke gå i panik – det er lige så normalt at opleve mælkeproduktion på nuværende tidspunkt i graviditeten som IKKE at opleve det. Og det har ingen betydning for mælkeproduktionen efter fødslen eller for amningen.
Din livmoder er nået til navlen – prøv at lægge dig på ryggen og mærk efter, om du kan mærke toppen af din livmoder. Måske du er så heldig at kunne skelne mellem de forskellige dele af barnets krop, hvis du mærker efter barnet.
Barnet er nu 34,6 cm langt og vejer 660 gram.
Stoffet, der sørger for at lungerne folder sig ud ved fødslen, er ved at blive dannet. Samtidig er barnet inde i en eksplosiv vækstfase.
De permanente tandanlæg er ved at blive dannet, og nerverne omkring munden bliver mere følsomme, så barnet er klart til at spise ved brystet, når det bliver født.
Uge 26
Strækmærker – enhver kvindes skræk!
3 ud af 5 kvinder får strækmærker under graviditeten, og de viser sig hovedsageligt på mave, bryster og lår. Strækmærkerne skyldes hormonelle ændringer i kroppen og har ingen betydning for, hvor meget du har taget på.
Man kan muligvis holde strækmærkerne nede ved at bruge en god fed creme – men der er ikke noget dokumentation på dette. Husk at bruge en parabene-fri creme til dette formål.
Barnet er 35,6 cm lang og vejer 760 gram.
Huden er blevet mindre gennemsigtig, og det er blevet sværere at se blodårerne gennem huden.
Rygraden bliver stærkere og kan bedre støtte kroppen.
Man kan høre barnets hjerteslag, hvis man lægger hovedet mod din mave. Hvis dette ikke lykkes, så prøv med en tom køkkenrulle.
Uge 27
Nu begynder det at blive svært at få din nattesøvn. Nogle nætter roder du rundt og kan slet ikke finde hvile. Det er ganske normalt og skyldes, at barnet er meget livligt inde i maven. Samtidig kan du ikke længere spise den samme mængde mad til måltiderne – sørg derfor for at spise flere gange om dagen.
Husk at træne din bækkenbund med bækkenbundsøvelser. Det kan hjælpe dig med at holde på vandet under graviditeten og vil også få dig til hurtigere at komme dig efter fødslen.
Og så kan bækkenbundsøvelserne også sørge for, at du slipper for hæmorider.
Dit barn er 36,6 cm lang og vejer 875 gram.
Barnet træner sin suttemekanisme ved at sutte på sin tommelfinger. Lungerne er stadig under udvikling, men f.eks. smagsløgene og øjnene er nu fuldt udviklet.
Barnets hjerne er også så udviklet nu, at det kan begynde at huske.
Uge 28
Tillykke – du er nu trådt ind i 3. trimester.
Måske du begynder at opleve, at der siver råmælk ud af dine bryster? Det er ganske normalt – ligesom det er ganske normalt ikke at opleve det.
Livmoderen begynder at presse på lungerne, og det kan føles som om du ikke har plads nok til at trække vejret.
Det er nu, at du senest skal melde til din arbejdsgiver, at du er gravid – og hvornår du har terminsdato.
Ønsker din arbejdsgiver en attest på din graviditet, kan du kopiere det øverste af din vandrejournal og give din arbejdsgiver denne – din arbejdsgiver har ikke krav på at se andet end scannings-terminsdatoen, så alt det andet på vandrejournalen kan du udelade (selvfølgelig skal du lade dit navn og dit CPR-nummer stå synligt).
Dit barn er nu 37,6 cm lang og er nu rundet 1 kg.
Rent juridisk og medicinsk er 28. uge en stor milepæl for dit barn, for nu bliver det ikke længere betragtet som et foster men som et barn.
Barnet kan nu drømme, og lungerne er så modne, at de kan ånde – dog ikke uden hjælp, hvis barnet bliver født nu.
Uge 29
Sørg for at hvile dine ben ved at lægge dem op – det mindsker også hævelserne på ankler og fødder.
Dit barn er nu så stort, at læge og jordemoder har god mulighed for at mærke, hvor stort dit barn er. De kan også mærke, hvor ryg, hoved og numse ligger placeret.
Dit barn er nu 38,6 cm lang og vejer 1153 gram.
Vejrtrækningsbevægelserne trænes stadig, og måske du kan mærke, at dit barn har hikke.
Uge 30
Plukkeveer er normalt og er med til at modne din livmoder til fødsel. De kommer for det meste, hvis du gør en pludselig bevægelse, rejser dig hurtigt op, lægger dig ned eller løfter noget op.
Graviditet er ingen sygdom – men din krop begynder lige så stille at vise tegn på, at graviditeten tærer på din krop.
Barnet er 39,9 cm lang og vejer 1319 gram.
Lungerne er næsten færdige med at blive modnet, og hikken begynder for alvor at melde sig i form af rytmiske bevægelser fra barnet.
De fleste børn vender sig allerede nu med hovedet nedad – det betyder øget pres på blære og bækkenbund og kan medføre voldsomme spark i ribbenene.
Uge 31
Du bliver mere og mere besværet af maven.
Du kan måske ikke længere holde til at gå op af trapperne uden at blive forpustet, og du husker måske heller ikke så godt længere og har svært ved at koncentrere dig.
Du er ikke den eneste, der f.eks. har problemer med hukommelsen – ligesom der er noget, der efter fødslen kaldes ”ammehjerne”, kan man kategorisere dette som ”graviditetshjerne”.
Tankerne kredser om barnet i maven, og alt andet virker pludselig så ligegyldigt. Babykulleret og redebyggeriet sætter for alvor ind nu – nyd det!
Barnet er 41,1 cm lang og vejer 1502 gram. Der er ikke længere så meget plads i maven – og dette kan betyde mindre aktivitet i maven.
Du skal dog mærke liv hver eneste dag!
Barnet sover dog det meste af tiden, men hvis du lægger dig ned og slapper af, vågner det tit op, fordi det ikke længere bliver vugget i søvn.
Uge 32
Nogle kvinder kan stoppe med at arbejde allerede nu – deres overenskomst giver dem mulighed for at gå på graviditetsorlov 8 uger før terminsdato. Ifølge lovgivningen er du dog først sikret ret til at gå på graviditetsorlov 4 uger før forventet fødsel.
Dit maveskind kan begynde at klø – det skyldes, at maveskindet efterhånden er strukket ud til yderste.
Prøv at dulme kløen med et koldt bad eller en god fed creme uden parabener. Vær dog opmærksom på, om det klør for meget, for det kan godt være tegn på graviditetskløe, som skyldes overbelastningen af din lever. Det er ufarligt, så længe det ikke udvikler sig, og du er i behandling for det. Det forsvinder igen, når du har født.
Dit barn er 42,4 cm lang og vejer 1702 gram.
Moderkagen vejer nu omkring 380 gram.
Barnet sover meget – men der kan være perioder, hvor du føler, at det er ved at banke sin vej ud af din mave. Barnet bevæger sit hoved fra side til side – og vender det med hovedet nedad i dit bækken, kan det være en ret ubehagelig følelse.
Uge 33
Dine fødder kan måske ikke længere være i dine sædvanlige sko – men det er meget normalt og rammer nogle gravide.
Det skyldes ødemer (væskeansamlinger), som rammer især ben, fødder og fingre. Ødemer kommer for det meste i løbet af dagen og er værst om aftenen. Det er tit næsten helt væk om morgenen, hvor du har ligget på langs hele natten.
Hvis du oplever en meget pludselig vægtstigning og meget store væskeansamlinger, kan det være tegn på begyndende svangerskabsforgiftning. Bliv undersøgt hos din læge.
Dit barn er 43,7 cm lang og vejer 1918 gram.
Dit barn har nu med meget stor sandsynlighed vendt sig med hovedet nedad – men hos nogle få kvinder lægger barnet sig først i fødestilling et par uger før fødslen.
Uge 34
Dine ledbånd og muskler bliver slappere og kan måske give dig ømhed i kroppen. Dette sker som forberedelse på den forestående fødsel.
Barnet er nu så stort, at du måske selv kan kende forskel på ryg, numse og fødder.
Kvalmen er måske vendt tilbage igen.
Dine brystvorter bliver større og brysterne tungere.
Bevægelserne i maven er blevet mere voldsomme pga. den efterhånden trange plads derinde.
Dit barn er 45 cm lang og vejer 2146 gram.
Barnet træner gå- og kravlerefleksen ved at sætte af med fødderne mod livmodervæggen.
Uge 35
Ledbånd og muskler fortsætter med at blive slappere. Pas derfor på med at svaje for meget i ryggen.
Du begynder måske at være træt af at være gravid og glæder dig til at få en afslutning på det. Du ser frem til fødslen med blandede følelser – du vil gerne have det overstået, men frygter også det ukendte.
Barnet er 46,2 cm lang og vejer 2383 gram.
I denne uge plejer lungerne er ved at være færdigudviklet, og barnet kan nu trække vejret udenfor livmoderen uden hjælp.
99 % af alle børn, der bliver født på nuværende tidspunkt, overlever uden større problemer.
Uge 36
Nu har alle kvinder ret til at gå på graviditetsorlov – nemlig 4 uger før forventet fødsel.
Det er også nu, at far skal melde til sin arbejdsgiver, hvornår han ønsker at afholde sin fædreorlov – den skal afholdes indenfor de første 14 uger efter fødslen.
Det er sværere for barnet at vende og dreje sig, og bevægelserne er blevet mindre – til gengæld er de blev kraftigere, når de er der!
Dit barn er 47,4 cm lang og vejer 2622 gram.
Det er næsten fuldbårent, og det har med meget stor sandsynlighed vendt sig med hovedet nedad.
Hvis du går i fødsel på nuværende tidspunkt, vil man ikke forsøge at forhindre fødslen.
Uge 37
Dit barn er nu fuldbårent. Det betyder, at det er færdig med at udvikle sig – og du kan nu bare vente på, at fødslen går i gang.
Bevægelserne i maven er blevet rolige og glidende hen over maveskindet. Det skyldes den trange plads i maven. Det kan dog stadig føles meget voldsomt til tider.
Føler du ikke at dit barn bevæger sig nok, så kontakt dit fødested og bliv scannet, så man kan undersøge, hvordan dit barn har det.
Du er til jordemoder enten hver eller hver anden uge nu – du bliver fulgt tæt, og husk at have en barnepige i baghånden, hvis du har andre børn, så du ikke skal tænke på det, når veerne sætter i gang.
Plukkeveerne sætter for alvor ind – din livmoder bliver hård, og det spænder hen over maven. Det er livmoderens måde at forberede sig på fødslen. En plukkeve varer ca. 30 sekunders tid og er ikke farlig.
Dit barn er 48,6 cm lang og vejer 2859 gram.
Hvis du får veer nu, vil man ikke stoppe dem.
Barnet synker længere ned i fødselskanalen, hvilket også betyder, at din mave synker.
Uge 38
Det kan være frustrerende bare at gå og vente på en kommende fødsel, som man ikke har nogen anelse om, hvornår begynder. Kombineret med manglende søvn, ondt i lænden, væske i fødderne og en generel lyst til at få graviditeten overstået, bliver nogle kvinder modløse og irritable.
Sørg for at have noget at se frem til hver eneste dag – og forkæl dig selv med f.eks. en tur til frisøren eller lignende. Du har ikke tid til at komme til frisør de første par uger efter fødslen alligevel.
Du kan være i tvivl, om du har rigtige veer eller om det er plukkeveer – men bare rolig: Når du først har rigtige veer, er du ikke i tvivl om, at du har fået veer.
Veer varer generelt 1 minuts tid og topper omkring 30 sekunder inde i veen.
Du vil opleve, at du meget bedre kan arbejde sammen med de rigtige veer i forhold til plukkeveerne, som egentligt bare generelt opleves som et irriterende fænomen.
Dit barn er 49,8 cm lang og vejer 3083 gram. Dit barn kan tage op mod 30 gram på om dagen.
Fostervandet bliver fornyet hver 3. time, og de fleste børn ligger nu med hovedet nedad.
Hvis dit barn ikke har vendt sig med hovedet nedad endnu, vil man måske prøve at tvinge barnet til at vende sig ved at lave et vendingsforsøg.Her smører man maven ind i creme og presser på maven med hænderne.
Uge 39
Fødslen nærmer sig!
Du begynder måske at blive mere og mere utålmodig – men prøv at nyde den sidste tid for dig selv, inden du skal tage vare på et lille spædbarn.
Du føler dig måske klodset og besværet og kan ikke vende dig i sengen om natten.
Sørg derfor for at gøre ting for dig selv, der kan fjerne de trælse følelser. Hvad med en tur i svømmehallen? Mange gravide nyder følelsen af at føle sig fri i vandet, og det kan måske hjælpe dig af med eventuel væske i kroppen.
Din livmoderhals og –mund bliver blødere og blødere, barnets hoved presser på bækkenet, og du er ved at være klar til fødsel.
Dit barn er 50,7 cm lang og vejer 3288 gram. Navlesnoren er omkring 51 cm lang.
Undersøgelser tyder på, at det er barnet, der udskiller det hormon, der sætter fødslen i gang. Det vides dog ikke med 100 % sikkerhed.
Uge 40
Tillykke – du har nået din terminsdato! Hvis du ikke allerede er blevet mor – så bliver du det med sikkerhed i løbet af de næste 2 uger.
Hvis du er førstegangsfødende, er det de færreste, der føder før termin – rent faktisk er det kun 5 %, der føder før tid. Derfor – fortvivl ikke, hvis du ikke har født endnu.
Du vil måske opleve en del slimet udflåd. Det er slimproppen, der begynder at løsne sig. Den har siddet og fungeret som prop på din livmodermund de sidste 38 uger og har forhindret infektioner i din livmoder.
Hvis du oplever at begynde at bløde lidt, er det tegnblødning. Det er livmodermunden, der åbner sig. Alt dette er tegn på, at fødslen er ved at gå i gang. Både krop og barn er klar til fødslen!
Dit barn er 51,2 cm lang og vejer 3462 gram.
Når barnet er født, slipper moderkagen livmodervæggen, og navlesnoren stopper med at fungere i det øjeblik, at barnet tager sit første åndedrag.
De første par uger græder barnet uden tårer – tårekanalerne virker nemlig ikke før 2-3 uger efter fødslen.
God fødsel!