Terminsberegner

Terminsberegner kan bruges til at beregne termin for en gravid

Hvad er en terminsberegner?

En terminsberegner er et redskab som kan fortælle dig hvilken termin du får når du er gravid.

Din termin er det tidspunkt hvor man forventer at dit barn kommer til verden og bruges som rettesnor af læger og jordemødre i hele graviditeten i forhold til hvor at regne ud hvor mange uger du er henne i graviditeten.

Derfor er en terminsberegner et ofte brugt redskab for både gravude og sundhedspersonalet som skal sørge for at den gravide kommer trygt og sikkert gennem hendes graviditet.

 

Mange forskellige former for terminsberegner

Hvilken termin man har er altid en spændende faktor for kvinden og derfor udregner de fleste kvinder deres termin allerede inden de har været til 1. Graviditetestundersøgelse hos lægen – og nogle endda inden de står med den positive graviditetstest i hånden.

Der findes forskellige former for terminsberegner. Af dem kan jeg nævne

Beregn din terminsdato – simpel matematik
Den helt gamle og fysiske metode – hjulet
Omvendt terminsberegner
Find ud af hvornår ægget blev befrugtet
Beregn graviditet uge for uge
Oversigt over vigtige datoer i graviditeten
Hvornår er det bedst at foretage ultralydsscanning?
Beregn første dag i sidste menstruation
Find termin og sjove fakta
Hvilken dato er jeg i uge
Afsluttende bemærkning om terminsberegner

Beregn din terminsdato – simpel matematik

Hvis du gerne vil vide hvornår du har termin kan du finde din kalender frem og udregne termin selv.

Den nemmeste og hurtigste måde er at finde datoen hvor din sidste menstruation startede, lægge 7 dage til og trække 3 måneder fra – så har du din termin.

 

Den helt gamle og fysiske metode – hjulet

Da man ved at en graviditet varer ca. 280 dage fra kvindens sidste menstruations sidste dag og indtil hun afslutter graviditeten fandt man ud af at lave et pap-hjul hvor man kunne finde datoen for sidste menstruation.

Babyplan termins og ægløsningstest beregnerDette hjul var til brug for læger og jordemødre når den gravide kom til graviditetsundersøgelser. Du kan købe sådan et terminsberegner hjul her i en opdateret version.

Man kunne på hjulet se hvor langt henne i graviditeten den gravide var, vigtige datoer som man skulle være ekstra opmærksom på samt information om barnets vægt.

I dag bruges terminsberegner hjulet ikke helt så tit, det fleste terminsberegner sker på en eller anden måde elektronisk.

Da alle danske kvinder bliver tilbudt 2 ultralydsscanninger under graviditeten får man ofte ved den undersøgelse et godt overblik for hvor langt kvinden er henne i graviditeten, og bruger denne data som kvindens termin.

 

Omvendt terminsberegner

Når man bruger en omvendt terminsberegner forsøger man ikke at finde termin, men derimod datoen for hvornår man havde ægløsning som viser cirka hvornår barnet blev undfanget.

Det er jo altid sjovt at vide om det var i sommerhuset, hos svigerforældrene eller i den specielle weekend at ønskebarnet blev skabt.

Nogle gravide bruger også en omvendt terminsberegner for at finde ud af hvem den potentielle far er til barnet, hvis de er blevet gravide og har haft samleje med to mænd indenfor en kort periode.

Brug en omvendt terminsberegner

 

Find ud af hvornår ægget blev befrugtet

En terminsberegner ivf eller æglæsning bliver brugt hvis den gravide har været i fertilitetsbehandling og dermed ikke kan tage udgangspunkt i datoen hvor hendes sidste menstruation startede inden hun blev gravid.

En gravid der har været igennem ferrtilitetsbehandling bliver nødt til at bruge en terminsberegner hvor hun kan indtaste datoen hvor hun havde ægløsning – eller ved ivf den dato hvor æggene blev fjernet fra æggestokkene inden de blev transporteret videre til laboratoriet hvor de blev befrugtet.

Denne terminsberegner kan bruges til at finde befrugtning

 

Beregn graviditet uge for uge

En terminsberegner uge for uge viser kvinden en oversigt over de datoer hvor hun er i en bestemt uge af graviditeten.

Det kan være praktisk hvis hun f.eks. Skal bestille tid til en graviditetsundersøgelse som helst skal ligge omkring uge 24 eller hvis hun skal ud at rejse og gerne vil se om der er nogle specielle faktorer som hun skal være ekstra opmærksom hvis hun f.eks. Skal flyve fra et sted til et andet.

Brug en terminsberegner uge for uge

 

Oversigt over vigtige datoer i graviditeten

Nogle terminsberegner kan du bruge til at få vist ekstra vigtige datoer i graviditeten. Det kan være information som

Hvornår barnet er mest sårbart
Hvornår befrugtningen af ægget formentlig skete
Hvornår trimestre starter
Hvornår du formentlig kan mærke liv
Hvornår din barsel starter
Din terminsdato

Se en terminsberegner med vigtige datoer

 

Hvornår er det bedst at foretage ultralydsscanning?

Hvis du ønsker at få foretaget en ultralydsscanning som f.eks. En 3D scanning hvor man kan se barnets detaljer meget mere tydeligt, er der nogle tidspunkter i graviditeten hvor det er bedre at få det gjort end andre tidspunkter.

En beregner for ultralydsscanning kan vise dig hvornår det er bedst i graviditeten at få foretaget en

Tryghedsscanning
Nakkefoldsscanning
Kønsscanning
Gennemscanning – også kaldet en misdannelsesscanning
3D/4D scanning

Se kalender med datoer for ultralydsscanning

 

Beregn første dag i sidste menstruation

Nogle kvinder får fastsat deres termin ved en ultralydsscanning og ikke ud fra deres første dag i sidste menstruation som mange andre gravide.

Ønsker man at vide hvornår man skulle have haft sidste menstruations første dag, kan man bruge en terminsberegner hvor man indtastet datoen for termin, hvorefter terminsberegneren så finder datoen hvor du skulle have haft menstruation

Se terminsberegner der finder første dag i din sidste menstruation

 

Find termin og sjove fakta

Hvis du gerne vil vide hvilket stjernetegn dit barn bliver født i hvis fødslen sker på din termin, eller hvilken fødselsblomst eller fødselssten barnet får kan du bruge sådan en terminsberegner.

Se terminsberegner med sjove fakta om barnet

 

Hvilken dato er jeg i uge

Hvis du gerne vil vide hvor langt henne i graviditeten du er ud fra en bestemt dato kan du bruge en beregner til dette.

Se terminsberegner – hvilken dato er jeg i uge

 

Afsluttende bemærkning om at beregne termin

En terminsberegner er både et sjovt og et nyttigt redskab. Den kan bruges på mange forskellige måder og have forskelligt udseende.

I bund og grund bruges de til at beregne enten din termin eller andre vigtige datoer ud fra din termin som allerede er fundet.

Husk en beregning af termin er og bliver en beregning. Det kan sagtens være du har brugt en terminsberegner til at udregne din termin, hvorefter du så kommer til en ultralydsscanning som fortæller at din termin enten ligger flere dage fremme eller tilbage end du forventede.

Som udgangspunkt vil man starte med at bruge en terminsberegner ud fra den dato du fik din menstruation sidste gang inden du blev gravid, men en ultralydsscanning – så tidligt som muligt – kan give en mere nøjagtig termin.

Derfor vil man ofte rette din termin i din journal hvis datoen ved ultralydsscanningen afviger en del dage fra den oprindelige termin du fik.