Mad og Graviditet – Hvilken kost bør du spise når du er gravid?

Hvilken mad du spiser i en graviditet har en stor betydning
Foto: GerryWilsonStudios/iStock

 

Alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man IKKE drikker under graviditeten. Man ved ikke hvor meget alkoholen skader barnet, så derfor anbefaler sundhedsstyrelsen at man så vidt muligt lader være.

En ny britisk undersøgelse viser dog at selv de mindste mængder kan være skadeligt for barnet.

Deres undersøgelser viser, at ca. en ud af hundrede børn lider skade af, at deres mor drikker under graviditeten – det er langt flere end hidtil antaget.

Desværre bliver en stor del af de påvirkede børn ikke opdaget fordi de får stillet en anden diagnose. De kan udvikle adfærdsvanskeligheder som resultat af eksponering til alkohol, som diagnosticeret som havende ADHD.

Du kan læse mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Fisk

Det er godt at spise fisk, når man er gravid og gerne 3 gange om ugen. Fede fisk indeholder Omega-3 fedtsyrer som styrker hjernen og øjnene samt D-vitamin som øger optagelsen af calcium.

Nogle fiskearter indeholder dog så mange tungmetaller, hvilket bevirker at man fraråder gravide og ammende kvinder at spise for meget af dem. Især bør man undgå at spise større mængder af følgende fisk: Tun, rokke, helleflynder, oliefisk/smørfisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.

Flere undersøgelser har vist, at gravide kvinder som spiser fisk 2-3 gange om ugen kan forebygge for tidlig fødsel og hæve fødselsvægten hos den nyfødte.

Er man stadig i tvivl om man vil spise fisk så kan jeg anbefale en olie som hedder “Livets Olie” og forhandles i helsekostforretninger. Olien indeholder alle de essentielle fedtsyre som den gravide og fostret har brug for.

 

Kaffe/te

Man anbefaler max 3 kopper kaffe eller te dagligt. Undersøgelser viser, at koffein i koncentrerede mængder, kan have en skadelig virkning på fosterets fødselsvægt. Husk der også er koffein i cola.

Mad man bør undgå

Mad som indeholder meget A-vitamin hvilket vil sige leverprodukter og A-vitamin kosttilskud. Det sker ikke noget ved at spise en rugbrød med leverpostej, da der skal meget til før det skader.

Man skal holde sig fra tun på dåse, da det kan indeholde en del kviksølv.

Man bør,for at undgå toxoplasmose og listeriabakterier, ikke spise skimmelost, bløde oste, ikke gennemvarmet mad, råt kød/fisk, letkogte æg.

Nogle mener heller ikke at chokolade eller jordbær er så smart, men med det meste mad gælder det, at det bør spises med sund fornuft.

 

Slik

Hvis man har problemer med eller tendens til forhøjet blodtryk, bør man generelt holde sig fra lakrids. Chokolade indeholder også koffein og lige som man siger, at man som tommelfingerregel ikke skal drikke mere end 3 kopper kaffe om dagen, skal man heller ikke spise mere end 300g chokolade om dagen.

Men ellers er der ikke nogen forbehold andet end at du kan blive tyk af det!

 

Vitaminer

Det anbefales gravide at tage ekstra folsyre under graviditeten, fx Gravitamin. Man kan også tage en almindelig vitaminpille (fx Livol Multi Total), som resten af husstanden kan spise og så tilføje med ekstra folinsyre det første trimester og jern fra uge 20.

Det er en god ide at drikke et glas juice (gerne appelsin) sammen med jerntilskuddet, da det indeholder c vitamin som fremmer optagelsen af jern.

Det er vigtigt at du ikke drikker mælk sammen med pillerne (undgå mælkeprodukter 2 timer før og efter) da det hæmmer optagelsen og det samme gælder kalktilskud.

 

Dette er en alfabetisk oversigt over helt almindelige mødres gode råd og informationer når det gælder mad og drikkevarer under en graviditet som er opnået gennem personlige erfaringer og viden.

Jeg må derfor påpege at de ikke altid stemmer overens med de råd du får hos de professionelle og er du i tvivl skal du altid søge professionel hjælp!

De steder hvor der er hentet information fra andre kilder, er kilden angivet.