Fødselshypnose – Sådan kan det hjælpe dig under en fødsel

2290
fødselshypnose kan du bruge under en fødsel
Foto: RobHainer/iStock

Jeg vil gerne fortælle dig lidt om, hvad fødselshypnose er og hvad kan du forvente dig af det?

Fødselshypnose er en helt speciel måde at bruge hypnose på, hvor af du som kvinde, vil lære at bringe din krop ind i meget dyb afslappethed, men hvor du stadig er ved opmærksomhed. Du ved altså godt hvad der foregår rundt omkring dig, men du er utrolig afslappet i kroppen. Du bringer den bevidste del af sindet et andet sted hen, mens du ligger og slapper af. Dette kan være til stor gavn hvis det er sådan, at den bevidste del af din opmærksomhed går ind og forstyrrer eller tænker over hvad kan der gå galt eller hvad sker der nu?

Frygt, i forbindelse med og under fødslen

Den frygt, der kan være forbundet med, at du måske ikke har født før eller måske du har hørt nogen historier fra andre, de såkaldte krigshistorier om hvordan fødsler foregår. Hvis de tanker kører i dit sind, så vil du kunne komme til, på en uhensigtsmæssigt måde, at aktivere den følelsesmæssige del af din hjerne og kunne skabe noget frygt. Den frygt der kan opstå inde i sindet, omkring hvordan fødslen vil komme til at gå, vil udløse et stresshormon.

Frygt udløser stresshormon

Stresshormonet udløses automatisk, når vi bliver bange. Hvis stresshormonet er i kroppen, så sker der det, at det får alle muskler til at trække sig sammen. Kroppen vil pga. stresshormonet tro at, vi enten skal kæmpe eller flygte og man kan jo ikke flygte fra en fødsel.

Ved fødselshypnose lærer du at bringe din krop ind i så meget afslappethed, så der ikke er stresshormon tilstede. Så kan musklerne arbejde helt af sig selv, sådan som de er designet til. På et tidspunkt bliver der udskilt et hormon og vandet går og fødslen går i gang.

Livmoderen begynder at lave veer i et bestemt interval. Man ved endnu ikke i dag om det er et hormon, som kvinden udskiller eller barnet udskiller Intervallerne tiltager selvfølgelig sådan, at selve fødselsveerne bliver kraftigere efterhånden som tiden går og hvis det er, at der er stresshormon tilstede i kroppen, så vil den proces som, ellers er helt naturlig, blive forstyrret.

Livmoderen, der er en stor muskel, har nogle muskler der både går på langs og på tværs. Det der sker, når der er stresshormon tilstede under fødslen, er at livmoderen vil knue/trække sig sammen og så vil den naturlige proces udeblive, hvor livmoderen åbner sig nede i ved fødselskanalen og hvor barnet bliver presset ned ud gennem livmodermunden i rytmiske bevægelser.

Alt dette er noget der sker helt automatisk.

Fødselshypnose ”af-hypnotiserer” frygten

Ved fødselshypnose bliver du faktisk afhypnotiseret for din frygt. Der bliver skabt tillid, tryghed og ro, sådan at kroppens naturlige morfin lignende stoffer kan være i kroppen, som indofinerne der er kroppens egen smerte lindring. Du vil, ved hjælp af fødselshypnose, være super opmærksom og føle dig godt tilpas, men hvor du har koblet din hjerne fra, så du bare ligger og er i din krop og du kan mærke hvad det er der sker. Det er ikke alle, der får en fuldstændig smertefri fødsel, men jeg vil love dig, at ubehaget omkring fødslen bliver væsentlig reduceret ved at lære fødselshypnose.

Hurtigere fødsel, ved hjælp af fødselshypnose

Udover at du vil komme til at opleve en super behagelig og afslappende fødsel (og for nogen en helt smertefri fødsel). Bliver fødslen også meget hurtigere. Det er der videnskabelig dokumenteret på bla. PubMed at fødslen vil være op til 30 % hurtigere med fødselshypnose.

Kommunikation med dit ufødte barn

En anden ting er også, at du vil lære at tale til dit barn under graviditeten. Hvis du starter med at lære fødselshypnose, når du er omkring 12 uger henne til omkring 1 mdr. før fødslen, så vil du opleve, at du undervejs i den periode lærer, hvordan du kan kommunikere med dit barn i hele den her prænatale fase.

Altså før at barnet bliver født, der vil du kunne kommunikere med maven både ved hjælp af tryg og påvirkning og tale og stemmen. Barnets hørelse er udviklet omkring 5mdr.gammelt. Så det kan godt høre vibrationer, lydbølger og dermed høre om det er et venligt miljø, som det kommer ind til. Hvis barnet føler sig trygt, så vil der samtidigt også være en større ro og du har allerede etableret kommunikation med dit barn før det kommer ud.

Fødselshypnose er en fantastisk ting hvor du lærer at bringe dig selv ind i så dyb afslappethed, at du kan føde dit barn med den absolutte ro. En fantastisk følelse.

Hvorfor gør det ondt at føde?

Det er kendt, at grunden til, at der opstår smerte ved fødsel, blandt andet skyldes den belastning, det er – både mentalt og følelsesmæssigt – at skulle gøre sig klar til en fødsel. En fødsel er ikke noget, vi er uddannet til at forberede os på, før det opleves, men det er muligt at forberede sit sind til en langt mere behagelig fødsel.

Hvorfor virker fødselshypnose?

Fødselshypnose virker ved, at du lærer at styre din krop ind i så dyb afslappethed, at din krop påvirkes til at frigive serotonin, oxytocin og endorfiner. Alle disse hormoner er med til at få musklerne til at slappe af, så fødslen kan foregå uden stress og besvær. Et par, der har prøvet fødselshypnose, har været på TV2s Go’aften Danmark og fortælle om teknikken.

 

 

De internationale undersøgelser viser, at fødslen forkortes med op til en tredjedel og at antallet af kvinder, der behøver medicinsk smertelindring, halveres. Der er desuden mindre brug for kirurgiske indgreb, når den fødende bruger hypnose under fødslen.

Undersøgelser viser også, at mødrene meget sjældent får fødselsdepression. I en kontrolgruppe får 10-15 procent en efterfødselsreaktion.

Er du selv blevet nysgerrig og vil du prøve et kursus i fødselshypnose så besøg hypnotisør Jacob Strachottas egen hjemmeside – jacobstrachotta.dk

 

Artiklen om fødselshypnose er skrevet af Hypnotisør Jacob Strachotta