Må jeg tage natron eller samarin mod kvalme i min graviditet?

Jeg har en del graviditetskvalme og fik på apoteket at vide, at jeg ikke må tage natron eller samarin. Er det rigtigt?
Foto: vadimguzhva/iStock

Hej Lars!

Jeg har en del graviditets kvalme og kaster op flere gange om dagen. Jeg har derfor fået ondt i maven pga. for meget mavesyre og vil høre hvad jeg kan tage for det?

På apoteket fik jeg at vide at jeg ikke må tage natron eller samarin. Er det rigtigt?

Trine

 

Jeg har en del graviditetskvalme og fik på apoteket at vide, at jeg ikke må tage natron eller samarin. Er det rigtigt?

Kære Trine

Det er rigtigt at natron, Samarin, bagepulver mv. ikke er nogen god idé – særligt ikke når du er gravid. Alle de tre nævnte indeholder store mængder natrium, der trækker ekstra væske fra tarmen ind i kroppen, hvilket ikke er ønskeligt – og da slet ikke under en graviditet.

Som udgangspunkt skal du altid tale med læge før du bruger nogen former for lægemidler under graviditet. Det gælder også for håndkøbslægemidler, naturlægemidler og stærke vitamin- og mineralprodukter.

Der findes to typer af præparater, der er godkendt til gravide. Den første er skumdannere, der (som navnet antyder) danner et lag af skum ovenpå maveindholdet og dermed forhindrer at maveindholdet trænger op i spiserøret.

Den anden type er de syreneutraliserende midler, der neutraliserer mavesyren.

Begge typer fås i håndkøb på apoteket og i Matas m.fl. Hvis du vælger et syreneutraliserende middel, der indeholder en aluminiumforbindelse (står på pakken), så er det vigtigt, at du ikke tager det samtidig med sure drikke, der indeholder citronsyre (f.eks. appelsinjuice), da det forøger kroppens optag af aluminium, hvilket ikke er så godt.

Hvis det ikke virker, så findes der andre midler, men de er for hovedpartens vedkomne ikke godkendt til gravide, og det er derfor vigtigt, at en læge vurderer fordele og risiko specifikt for dig før du tager dem.

Med venlig hilsen

Jeg besvarer spørgsmål om brug af lægemidler under graviditet og amning – både specifikke og mere generelle Jeg bevarer også gerne spørgsmål om naturlægemidler, kosttilskud og kosmetik. Spørgsmål om kosmetik er dog begrænset til indholdsstoffer, kemi mv. – så ingen modetips herfra