Jeg skal ultralydsscannes i uge 20 af en læge. Skal jeg være nervøs?

Min scanning i uge 20 skal foretages af en læge. Skal jeg være nervøs?
Foto: nensuria/iStock

Hej Sessan.

Jeg er gravid og er lige knap i uge 15.. dejligt….

Men jeg blev lidt nervøs i dag da jeg skulle have en tid til scanning i uge 20. For jeg havde fået at vide fra scanningen i uge 13 at jeg skulle få en scanning ved LÆGE i uge 20.

Det kan jeg høre ikke er så normalt, det er mest sygeplejersker der gør det, men min sygeplejerske fra første scanning skrev det skulle være ved læge anden gang.

Har vi grund til at være nervøse for om der er noget galt?

Mvh. Majbritt.

 

Jeg skal ultralydsscannes i uge 20 af en læge. Skal jeg være nervøs?

Kære Majbritt,

Jeg kan godt forstå, du er nervøs. Det virker lidt mudret, at du på den ene side skal scannes af en læge næste gang, og på den anden side ikke har fået besked om noget usædvanligt.

Der er jo den ulempe ved ultralydsscanninger under graviditeten, at de er notorisk upræcise både hvad angår vægt/størrelsesskøn og screening for eventuelle misdannelser. Der er mange, der bliver informeret om forstørret risiko for f.eks. Downs syndrom, hvor barnet viser sig at være helt normalt.

Ligesom der også er en del, der får at vide at alt er normalt, hvor barnet alligevel fødes med en misdannelse af den ene eller anden art. Samtidig er der kun forsket begrænset i eventuelle bivirkninger ved ultralydsscanninger.

Der er derfor en del, der anbefaler, at scanninger kun foretages, hvis der er indikation for, at noget kan være galt.

Måske har sygeplejersken I jeres tilfælde set noget, der måske/måske ikke kan udvikle sig til et problem. Måske har hun ikke ønsket at bekymre jer unødigt, og valgte derfor ikke at sige noget. Det er umuligt at sige.

Jeg vil foreslå, at I kontakter sygehuset, for at få en nærmere forklaring. Jeg kan ikke forestille mig, at en sygeplejerske kan henvise til scanning hos læge uden at give en begrundelse i journalen. Under alle omstændigheder er det nok det bedste bud på at få opklaret, hvad der foregår. Ellers kan I prøve at kontakte din egen læge eller din konsultationsjordemoder, og høre deres bud på situationen.

Med ønske om en udramatisk opklaring af sagen.