Hej Lars
Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg får calcium nok, da jeg ikke drikker 3/4 L mælk hver dag. Til gengæld spiser jeg mange grønne grøntsager, æg og ost.
Er der nogen måde hvorpå jeg kan tjekke om jeg får nok kalk?
Jeg har ikke meget lyst til at spise kalkpiller, får allerede Dvitamin og jern.
På forhånd tak
Bea 23+1
Jeg drikker ikke meget mælk hver dag? Får jeg kalk nok i graviditeten?
Hej Bea
Der er ikke nogen nem måde at kontrollere om du får kalk nok, da der ikke findes en hjemmetest eller lignende, der kan give dig svar.
Man kan ved hjælp af en blodprøve måle mængden af calcium (kalk) i blodet, men det giver ikke et klart svar på om indtaget lige nu er tilstrækkeligt, og det er ikke en metode, som man vi bruge til gravide. Hvis du går til din læge og spørger, vil du blot få besked på at tage et kalktilskud.
Det er vigtigt at få nok kalk under graviditet og når man ammer. Hvis man ikke får nok, så vil der ikke ske noget med barnet, da det nok skal sørge for at få sin del. Det er moderen, der kommer til at mangle.
Det vil næppe få den store betydning her og nu, men opbygningen af kalk i knoglerne er en slags ”pensionsopsparing”, så manglende ”indbetalinger” tidligt i livet kunne få stor betydning senere hen, da manglende kalk i knoglerne er årsag til osteoporose (knogleskørhed). Osteoporose koster mange knoglebrud hvert år.
Som eksempel anslås det, at tilstrækkelig tilførsel af kalk og D-vitamin vil kunne forhindre mellem 1200 og 3000 hoftebrud i Danmark om året.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at gravide indtager 900 mg og ammende 1200 mg kalk om dagen. Det kan i praksis være meget svært, hvis man ikke drikker mælk eller indtager større mængder andre mejeriprodukter.
Der findes flere slags ”grønt” med højt indhold af calcium, men da de ofte også indeholder oxalsyre (der hæmmer optagelsen af calcium) vil det være svært at få tilstrækkeligt calcium herfra. Det gælder bl.a. spinat, rabarber og brøndkarse.
Grønkål er dog et eksempel på at det kan lade sig gøre, at få calcium fra grøntsager. Calcium fra grønkål optages ganske godt, men der skal stadig spises 500-1000 gram grønkål om dagen for at nå målet på 900 eller 1200 mg, og det er vel trods alt de færreste der vil finde det interessant i længden.
Du skriver ikke, hvorfor du ikke ønsker at tage et kalktilskud. Hvis det er fordi, at du i forvejen indtager flere forskellige tabletter dagligt, så vil jeg anbefale at du tager et kombineret kalk og D-vitamin tilskud.
Da funktionen af D-vitamin er at øge kroppens optagelse af kalk, vil det D-vitamin, som du tager i dag, ikke have optimal effekt, hvis du ikke samtidigt indtager kalk nok.
Optagelsen af kalk er bedst hvis du fordeler dagsdosis på 2 eller 3 portioner. F.eks. 400-500 mg kalk og 5 µg (200 IE) D-vitamin morgen og aften (og måske én ekstra når du begynder at amme)
Hvis du ikke kan lide at sluge store tabletter, så find nogle der har en anden form eller er overtrukne, så de er nemmere at sluge.
Hvis det ikke er nok, kan du benytte tyggetabletter. De findes både til børn og voksne (forskellig smag), men det er ligegyldigt hvilken type du vælger, så længe indholdet af kalk og D-vitamin er det rigtige.
Med venlig hilsen