Hvor stor er risikoen for spontan abort når man er overvægtig?

Hvor stor er risikoen for en spontan abort når man er overvægtig?
Foto: esolla/iStock

Hej Sessan

Jeg er en pige på 25, som sammen med min kæreste forsøger at få et barn.

Jeg fik fjernet min spiral i november sidste år, og fandt i slutningen af januar ud af at jeg var blevet gravid. Vi blev glade, men overraskede, da vi knapt nok havde dyrket sex i den forgangne måned, og jeg samtidig var stresset af mine afsluttende eksamener.

Lykken varede dog kort, da jeg ca. 2-3 uger efter havde en spontan abort.

Det viste sig dog at mit hormontal stadig steg, og jeg rendte til utallige scanninger og blodprøver i nogle uger, og fik så en indsprøjtning for at slå den rest af aktivet væv, som var tilbage, ihjel.

Derefter skulle vi vente i 3 måneder, med at prøve på at blive gravide igen, alt imens jeg fik taget blodprøver hver uge.

Endelig for ca. 3 måneder siden var mit hormontal normalt, min menstruation kom tilbage og virkningen af indsprøjtningen væk, så vi kunne forsøge igen..

Der er bare intet sket endnu, så mine spørgsmål til dig er:

 1. Når det gik så hurtigt med at blive gravid første gang, er der så også chance for at det går hurtigt igen?
 2. Har jeg større risiko for at abortere, da jeg har gjort det én gang?
 3. Hvor meget større er risikoen for spontan abort, når man er overvægtig?
 4. Min sidste menstruation var 1-2 uger forsinket, men forløb ellers normalt. Men derefter fik jeg meget ømme brystvorter og ligesom en spænden i underlivet ind imellem.

  Det har stået på en uge nu, og jeg har taget graviditetsteste, som var negative.Kan det måske skyldes en tidlig ægløsning, eller andet?

Hele denne tid og oplevelse har været hård ved mig, og jeg er blevet ked af det og utålmodig. Især fordi det er lykkedes for andre i vores omgangskreds i mellemtiden.

Så jeg håber at du kan hjælpe mig med mine spørgsmål.

Venlige hilsener og på forhånd tak

 

Hvor stor er risikoen for spontan abort når man er overvægtig?

Jeg kan godt forstå, du er frustreret og ked af det. Det er altid en sorg, at miste et barn, specielt når det er ønsket og planlagt.

At se venner og bekendte blive gravide mens man selv oplever et tab og venter på at blive gravid igen, kan være meget smertefuldt.

Dine følelser er både forståelige, normale og helt i orden at have i din situation.

Til dine konkrete spørgsmål:

  1. Når du har været gravid en gang, ved du, at du rent fysisk kan blive gravid med din partner.

   Om en given cyklus kan resultere i en graviditet, kommer derfor først og fremmest an på, om I har sex i dagene op til din ægløsning.

   Hvis I ikke har sex i de ca. 4 dage i en given cyklus, hvor sæden efterfølgende har mulighed for at befrugte ægget er chancen for graviditet lig nul.

   Hvis I har vel-timet sex, skulle der være ca. 65-80 % chance for graviditet i en given cyklus.

   Hvis du vil holde øje med, hvornår du har ægløsning og hvornår du er potentielt frugtbar, kan du måle din morgentemperatur, holde øje med kvaliteten af din slim i skeden og din livmoderhals’ position, tekstur og åbning.
   Du kan læse om Fertilitetsbevidsthed eller Fertility Awareness som prævention og som hjælp til at opnå graviditet her: http://en.wikipedia.org/wiki/Fertility_awareness

  2. Nej, ikke umiddelbart.
  3. Mindst 20-25 % af alle graviditeter ender med enspontan abort, og at man har haft en enkelt betyder ikke, at man har højererisiko for at få en mere.

   Først efter 3 aborter vil man normalt begynde at undersøge, om man kan finde en evt. underliggende årsag og antage, at der erforøget risiko.

   Undersøgelser tyder på, at kvinder med et bodymass index (kg/(m*m)) på over 30 (normalen er defineret som ca. 20-25) har en øget risiko for spontan abort.

   I en undersøgelse fra 2004 fandt man, at af kvinder med BMI > 30 oplevede ca. 15 % at abortere mens af kvinder med BMI på 19-25 oplevede ca. 12,5 % at abortere.

  4. Jeg tør ikke umiddelbart gætte på, hvad der er sket for dig.

   Hvis du er bekymret, kan det være en idé at snakke med din læge om det. Specielt hvis du bliver ved med at opleve symptomer der er unormale for dig.

   Hvis du begynder at kortlægge dine cykluser for at udøve fertilitetsbevidsthed, vil du fremover selv kunne se, om du har haft en tidlig ægløsning eller der måske er en hormonel ubalance i forbindelse med dine kønshormoner.

Med ønske om en snarlig og kedelig graviditet