Er gravid i uge 4 – har jeg skadet barnet ved at drikke alkohol?

Er gravid i uge 4 - har jeg skadet barnet ved at drikke alkohol?
Foto: Wavebreakmedia/iStock

Hej Sessan

Jeg har lige opdaget at jeg er gravid i ca. 4 uge, har indtaget alkohol hver weekend i rigelig mængder og er nu bange for at det har skadet barnet, hvad skal jeg gøre.

Er bare så ked af det, og ved ikke hvad jeg skal stille op.

Hvad er risikoen for skader når jeg resten af graviditeten ikke rører alkohol. mvh.

 

Er gravid i uge 4 – har jeg skadet barnet ved at drikke alkohol?

Der er meget lille risiko for, at dit barn allerede har taget skade.

Hvis du er gravid i 4. uge, dvs. det er fire uger siden din sidste menstruation startede, er det reelt kun ca. 2 uger siden ægget blev befrugtet.

Den efterfølgende uge har det befrugtede æg bevæget sig gennem æggelederen og ned i livmoderen, hvor det har sat sig fast ca. 7-10 dage efter ægløsningen.

Det vil sige, at ægget først er begyndt at kunne optage næring fra dit blod i en uges tid, og risikoen for at der allerede er sket skade er derfor ikke så stor, som du måske umiddelbart frygter.

Det er dog rigtigt, at indtagelse af alkohol medfører en risiko for at barnet tager skade, så din intention om ikke at drikke resten graviditeten er fornuftig nok.

De fleste alkoholskadede børn er resultatet af mødre, der har drukket meget gennem hele eller store dele af graviditeten, som for eksempel alkoholikere.

Hvis du stadig er meget bekymret, kan du evt. tale med din læge om, hvad den nærmere statistiske risiko er, og hvad I kan gøre for at afklare, om der er sket skade.

Med venlig hilsen