3. trimester – Trætheden er vendt tilbage

3. trimester - Trætheden er vendt tilbage
Foto: Photo_Concepts/iStock

27. uge

Hvem har dog skruet op for den varme? Det er umuligt at sove om natten og jeg vender og drejer flere timer i sengen for jeg falder i søvn. Lille Baby har også fået den rutine at vågne når jeg ligger mig i seng, og det er med fuld hopla og så er det altså ikke nemt at ligge på siden.

Midt på ugen begynder jeg at få stikkende smerter i livmoderhalsen og jeg bliver lidt nervøs. Jeg er meget nervøs for at føde langt før tid og det kunne jo godt være et tegn sammen med de mange og lange plukkeveer. Sidst på ugen er den ubehagelige stikken heldigvis væk igen.

Lørdag skal vi igen ned og se på Randers Ugen. Vi har en hyggelig dag hvor jeg ikke mærker så meget til bækkenet før vi kommer hjem så jeg er glad for vi bare har rester til aftensmad.

Natten til søndag var varmen helt umulig så det blev kun til et par timers søvn, så da det blev middagstid måtte jeg gå ind og sove mens min dejlige kæreste tog ungerne med ud og lege. Jeg endte med at sove i 3 timer.

Lille Baby er begyndt at sparke meget kraftigt det samme sted i højre side under ribbende og jeg er så øm så jeg tror jeg har fået et blåt mærke på indersiden *S*

 

28. uge

Tirsdag startede dagen med at min iskiasnerve sad i klemme og det fortsatte hele dagen. Sidst på eftermiddagen bliver jeg nervøs for lille baby da jeg ikke har mærket meget liv.. kun små puf, så jeg drikker ½ liter isvand og ligger mig på sofaen og puffer til maven men lige meget hjælper det.

Så sætter jeg kaffe over og finder skumbananer frem så jeg kan sidde ved computeren og skrive til de søde piger på Netdoktor og Netbaby’s Debat for jeg er i tvivl om jeg skal kontakte vagtlægen eller fødegangen.

Ca. 5 minutter efter jeg havde sendt mine indlæg kom der virkelig gang i lille baby og jeg kunne falde til ro igen og blive hjemme.

Jeg tror det har været sukkeret fra skumbananerne som har fået sat gang i tingene og senere fandt jeg en hjemmeside hvor der stod at sukker er en god måde at få liv i den lille baby.

Natten til onsdag vågnede jeg med den vildeste krampe i min ene lægmuskel. Jeg havde glemt hvor ondt det kan gøre og jeg kunne knap røre mit ben for at få det til at stoppe… min fod stod bare lige ud og ville ikke rokke sig!

Det tog to dage før det stoppede med at være ømt i lægmusklen så jeg huskede at hæve min fodende og lave strækøvelser og venepumpeøvelser inden jeg gik i seng.

I løbet af dagen onsdag var der enormt meget liv i lille baby, så det var revanche fra tirsdag. Det er enormt dejligt at se maven hoppe og danse. Da det var tid til at sove var min mave vild øm fra alt det sparkeri, så jeg er sikker på at jeg må have været total blå indvendig.

Fredag nat var jeg oppe og tisse ikke mindre end 7 gange… hold da op hvor er man træt når man vågner så! Heldigvis faldt jeg i søvn med det samme lørdag aften og lå ikke vågen i flere timer som jeg plejer.

Søndag besøgte vi min Mor og Henrik og selvom jeg blev kørt derned, så var mit bækken total umuligt! Jeg kunne hverken finde ro ved at sidde eller stå. da vi så skulle hjem passede det med at der var over 1½ time til bussen kørte og jeg måtte gå hele vejen hjem (ca. 2 km) og det er næsten opad hele vejen.

Jeg var godt nok ikke meget værd da vi kom hjem men ungerne fik en let aftensmad og Anders og jeg bestilte pizza så jeg kunne slappe af.

 

29. uge

Jeg har en gammel nerveskade i mit højre lår som er begyndt at gøre meget ondt. Det er lige meget om jeg sidder, står eller ligger. Jeg har en idé om at det er den øgede mængde blod som gør det.

Tirsdag begynder jeg at blive følelsesløs i min næsetip?? Det er nyt… gad vide hvorfor, men sjovt er det!

Torsdag den 1. september er en meget spændende dag for Simon skal begynde i børnehave og jer skal til min 3. Jordemoder besøg. Alt går vel med Simon og han er meget spændt på at starte, så han har slet ikke tid til at vinke farvel til far og mor.

På tavlen i børnehaven står at en af pædagogerne har født en søn om natten og mor og barn har det godt… TILLYKKE med!

Endelig blev det eftermiddag og det var tid til min 3. jordemoderbesøg hos min dejlige jordemoder Lene som jeg også har haft i de to andre graviditeter men desværre ikke har født med (endnu)

Først snakker vi om Anders og jeg har nogle spørgsmål og det har jeg jo… hi.. hi.. man ved altså ikke alt selvom man er 3. gangs gravid! Nå, men Lene svarer tålmodigt på dem alle sammen på samme rolige måde som hun altid gør og det er virkelig dejligt at vi føler vi får et ordentligt svar selvom vi måske overskrider den afsatte tid.

Bagefter tjekker Lene urin som er blank og blodtryk som er fint på 135/78. Så er det tid til at mærke på maven. Lene spørger om jeg selv har en idé om hvordan den lille ligger og jeg siger at jeg mener den har hovedet ned ad og det mener hun også.

Fosterskøn er pænt højt på 15-1600g PUHA… håber ikke jeg går over tid! SF-mål er også pænt højt på 36 cm.

Sidst men ikke mindst lytter Lene med stetoskopet efter hjertelyden og den er fint, men da Anders og jeg har taget MP3 afspilleren med for at optage hjertelyden spørger vi Lene om hun ikke vil prøve med doptonen, så vi kan få optaget lyden til Tobias og Simon. Det ville hun gerne *S*

Hjertet slog ret hurtigt og Lene sagde også at det lå i toppen af skalaen, så nu må vi se om det så betyder en pige som de kloge siger *S* Vi har fået optaget hjertet og et par spark… desværre også en del trafikstøj fra en meget trafikeret vej men prøv selv at hør…

Hjertelyd

Fredag er jeg bare sulten hele tiden… jeg kan bare spise og spise og stadig være sulten 15 minutter senere. Det er altså ikke så fedt når man i forvejen har for meget på sidebenene!

Resten af ugen døjer jeg igen med den dumme varme… Vi har en sydvendt stue og kontor som bliver varmet godt op i løbet af dagen så jeg kan bare sidde stille og “smelte”

Lille baby er mindre aktiv end normalt.

 

30. uge

Mandag og tirsdag bliver jeg mere urolig for den lille som ikke rigtigt giver så meget liv fra sig, og tirsdag ringer jeg da også på fødegangen og snakker med en meget sød jordemoder som hedder Anette.

Anette siger at det er ok så længe jeg har mærket liv men hvis jeg på nogen måde er urolig, så skal jeg bare komme og få kørt en strimmel… puha.. jeg takker nej, men vi aftaler at jeg bare kan ringe hvis jeg fortryder. det er bare så dejligt når man bliver taget alvorligt!

Jeg er stadig meget sulten hele tiden og er bange for at det ender med at jeg tager vildt meget på… men vi får se hos diætisten på mandag.

Natten til torsdag kunne jeg bare ikke sove… jeg vendte og drejede mig i sengen men havde en vild uro i kroppen. Jeg stod op og hjalp Anders med at sende ungerne af sted og da vi nåede middagstid kunne jeg bare ikke holde mig vågen mere.

Jeg drømte, at jeg fik lavet en tarm undersøgelse og det var ikke særlig behageligt… jeg tror den lille baby i maven har været meget aktiv og det var derfor jeg havde den drøm. Jeg sov til kl. 15.30 og havde det meget bedre *S*

Da jeg gik i seng senere på aftenen var den lille baby bare vild meget aktiv… flere gange sparkede den så hårdt at det gjorde ondt! Dagen efter var der bare meget liv i maven igen og det er bare dejligt!

Lørdag og søndag lader min dejlige kæreste mig sove til kl. 10 så jeg har en rigtig god weekend med ham og ungerne. Dog kan jeg mærke at mine plukveer virkelig begynder at kunne mærkes.

 

31. uge

Natten til mandag drømte jeg, at jeg ammede en sød lille kattekilling *LOL* Jeg havde enormt mange smerter på grund af efterveer og killingen satte også klørene i mine bryster..av…av..

Det meste af ugen havde jeg meget ondt i mit bækken og døjede med nogle lange seje plukveer som heldigvis ikke blev regelmæssige.

Natten til onsdag drømmer jeg at jeg er til scanning og først ligner det en pige og så ligner det en dreng… Natten efter drømmer jeg, at jeg har en lille pige i barnevogn men at jeg bliver ved med at “glemme” hende alle vegne… i toget, udenfor en butik m.m.

Lørdag og søndag stod i fødselsdagens tegn… Lørdag fyldte min nevø 10 år og søndag fyldte Simon 3 år. Det resulterede jo i rengøring, bagning og huset fyldt af gæster, så nu er mit bækken bare helt tosset!

Ellers må man sige at den lille virker til at trives *S* Sparker og mosler fint rundt især når mor gerne vil sove, så får jeg et vel placeret spark i højre side som bare får mig til at lette.

jeg glæder mig til den lille bandit kommer ud af maven.

 

32. uge

Mandag begyndte jeg så med at drikke Hindbærbladte som jeg jo også har gjort i mine to forrige graviditeter og jeg håber det vil give mig endnu en nem fødsel.

Mit bækken er for alvor begyndt at gøre ondt og jeg har store problemer med bare at gå i Netto for at handle og tilbage igen, til trods for at der i alt er under en kilometer.

Jeg er ikke så god til at stå op mere end 10-15 minutter ad gangen for så skal jeg sidde igen og det stresser mig vildt meget… der er så mange ting jeg gerne vil, men må vælge fra!

Torsdag begyndte det at gøre ondt i en gammel skade som jeg har på mit højre lår.

For snart 8 år siden væltede jeg i en brandert og slog låret ned i en kantsten. Siden har mit lår været følelsesløs ved let berøring – men gør ondt når man trykker på det. Nu “brænder” det næsten hele tiden og jeg får nogle slemme “jag” som om jeg bliver stukket med en syl. Det er næsten ikke til at holde ud og jeg håber virkelig at det forsvinder efter fødslen.

Lørdag skulle vi handle nede i byen og jeg ville gerne med til trods for at min kæreste sagde, at jeg jo ikke kunne holde til det… nå, men det gik fint den første halve times tid og så måtte jeg bare sidde, så vi gik ind på kinesisk restaurant med ungerne og spiste en lækker ta-selv-buffet.

En times tid senere skulle vi videre til boller og kakao hos nogle gode venner og jeg var bare smadret! For så at ende dagen helt perfekt, så måtte jeg gå hjem, da busserne her i Randers kun kører 1 gang i timen og når man så skal skifte bus, som jeg skulle, ja så kan man vente ½ time på busterminalen og det ville kun tage mig ½ time at gå hjem.

Behøver jeg at sige at jeg ikke var meget værd søndag?

 

33. uge

Mandag startede med at jeg havde ondt i min iskias nerve fra jeg stod ud af sengen, så jeg prøvede at smøre det med noget Aloe Vera Heat Lotion og i løbet af en halv time var smerterne væk *S* Så kunne jeg komme videre med dagens program uden de store problemer.

Min gamle skade på låret blev ved med at gøre ondt og jeg tænkte så om lidt Aloe Vera Heat Lotion kunne hjælpe igen? Og ja, det kunne det men jeg skal smøre det hver anden time hvis det skal holde, så jeg bruger det kun når jeg har meget ondt… men det er da en hjælp!

Den lille er begyndt at flytte sig over i venstre side eller midten og den plejer altid at ligge i højre… så nu siger den gamle overtro (læs mere her) at det er en pige i stedet for en dreng… hmmm.. spændende *S*

Torsdag kunne jeg ligesom fornemme en forandring som betød at jeg kunne spise mere, havde mindre halsbrand og jeg “vraltede” mere, så jeg tror at den lille er rykket længere ned. Jeg får heller ikke så mange kraftige spark mere, men mere lange perioder hvor baby “mosler” rundt.

Nu er jeg spændt på hvad min jordemoder siger i næste uge når jeg skal til 4. jordemoderbesøg.

Om eftermiddagen var vi til forældrekaffe i børnehaven og det var vældig hyggeligt… desværre sad jeg på en træ skammel i lang tid og så var mit bækken helt smadret resten af aftenen, så desværre måtte vi bestille mad udefra.

Weekenden var rigtig god! Vi tog det stille og roligt og hyggede med Tobias og Simon. Anders tog dem med ud et par timer og jeg kunne få hvilet mig lidt.

Min appetit er blevet meget bedre for jeg får kun en smule halsbrand efter jeg har spist… nu må vi se om det gør noget ved vægten!! Min mave måler nu 149 cm og jeg vejer 3 kg mindre end da jeg blev gravid *S*

 

34. uge

Tirsdag var en rigtig træls dag med mange og lange plukveer som slet ikke ville stoppe. I løbet af eftermiddagen begyndte de at trække i lænden og jeg prøvede at hoppe i bad for at få det hele til at slappe af men det hjalp ikke meget og jeg holdte mig i ro resten af dagen.

Natten til onsdag sov jeg bare som en lille baby… jeg var slet ikke oppe og tisse.

Onsdag var endnu en øv dag! Plukveerne fortsatte og jeg fik også dårlig mave. Mens jeg sad og surfede lidt på nettet blev jeg pludselig svimmel og måtte ligge mig 1½ time på sofaen.

Resten af dagen var jeg bare i så dårlig humør.. først ked, så sur og det endte da også med at Anders og ungerne blev ude og lege til det var tid til aftensmad for jeg kunne ikke have noget støj omkring mig.

Jeg kunne ikke bestemme mig til om jeg skulle kontakte fødegangen eller ej, men da jeg skulle til Jordemoder torsdag besluttede jeg mig for at vente.

Torsdag var det så tid til 4. jordemoderbesøg og efterfølgende fødselsforberedelse. Jeg fik snakket med Lene om de mange plukveer og fik at vide at det er meget normalt som 3. gangs men at hun da gerne ville undersøge mig hvis jeg var nervøs… jeg takkede nej.

Blodtryk: 149/90 med første maskine og 126/79 med den anden maskine
Urin: Blank
SF-mål: 39
Fosterpræs: Hovedstilling men ikke fast
Fosterskøn: 2400 g

Fødselsforberedelsen blev holdt af Lenes studerende som klarede det ganske godt. Det var 2. gang og grunden til at Anders og jeg var med var for at se fødegangen da den er lavet om siden sidst jeg fødte.

Den studerende havde lavet en lille quiz om amning og holdet blev så delt op i to mandehold og to kvindehold. Det var sjovt for der var en del spørgsmål om myter og jeg tror faktisk der kun var 2 gange at mændene svarede forkert og et par gange kvinderne var uenige og svarede både og.

Lørdag var vi på skovtur med ungerne og der blev samlet blade, agern, grankogler og kastanier til den store guldmedalje. Turen var hård ved mit bækken men jeg ville ikke have undværet at se mine drenge lege i det skønne efterårsvejr.

Søndag fik vi gjort lidt rent og om eftermiddagen kom mormor og Henrik på besøg.

Hele ugen har der været pænt med liv i maven og far har da også fået et par kæmpe spark… det er bare så skønt!

 

35. uge

Ugen startede med masse af plukveer og en værre renden på wc om natten… Rekorden er 8 gange natten mellem mandag og tirsdag.

Mandag fik vi endelig bestilt vores barnevogn hos Ønskebørn i Randers og jeg vil gerne lige rose dem for deres gode service! De kunne huske at vi havde fået stjålen vores gamle barnevogn og også hvad for en barnevogn vi havde kigget på for et par måneder siden.

Det er altid rart at blive behandlet som menneske i stedet for bare endnu en kunde *S*

Tirsdag var jeg bare træt, træt og atter træt… jeg sov til kl. 10.30, sov til eftermiddag og gik tidligt i seng!

Torsdag var det tid til mit sidste lægebesøg. Jeg valgte at få tjekket min blodprocent da jeg mistænkende den var lav. Lægen spurgte om jeg havde spist morgenmad og da jeg ikke havde så tjekkede han også lige mit blodsukker.

Blodtryk: 139/89
Urin: Blank
Ødmer: (+)
Blodprocent: 10
Blodsukker: kan ikke huske tallet med men det var helt fint!

Det kom meget bag på mig med den høje blodprocent men jeg blev da glad for det. Mht. mit blodtryk fik jeg besked på at aflaste mere men ikke på at komme igen for lige at få det tjekket… det er stigende siden mit sidste jordemoderbesøg i sidste uge… hmm.

Resten af ugen har jeg ligget det meste af dagen på sofaen. Fredag kom jeg til at løfte mine ben forkert og jeg har lige siden haft meget ondt i symfysen… æv.. æv.

Lille baby mosler fint derinde så jeg er ret sikker på den har det fint og hygger sig gevaldigt!

 

36. uge

Plukve, plukve og atter plukve det er hvad jeg har haft i denne uge!

Tirsdag og onsdag var de næsten regelmæssige i 2 timers tid lige efter aftensmaden. Først 10 – 15 minutter, så 20 minutter og så 30 minutter op så ebbede det ud! Jeg var ikke nervøs for at de udviklede sig til mere for de gjorde ikke så meget ondt.

Torsdag kunne jeg mærke at mit blodtryk var højt og da det ved de sidste to undersøgelser har været stigende besluttede jeg mig for at ringe til min jordemoder for at få en tid. Jeg havde også en del ødemer i hænder, fødder og hoved, samt en underlig trykken i hovedet/øjnene.

På busturen op til min jordemoder lugtede der pludseligt af røg og der blev lettere tåget i bussen.

Først troede jeg det var en passager som sad nede bagved som jeg selv, men til min store overraskelse var det buschaufføren som sad og røg med vinduet lukket! Hun var lige kommet på vagt 2 minutter tidligere… Hold da op hvor jeg var sur… det var meget tæt på at jeg råbte til hende at hun ikke skulle forpeste mit barns lunger. Det hjalp slet ikke på mit blodtryk!

Da jeg stod af bussen ringede jeg til Anders og fik ham til at noterer bussens nr. og tidspunkt så jeg kan skrive til busselskabet og klage!

Hos min jordemoder kunne hun godt se jeg havde fået en del vand i kroppen og vi snakkede lidt om hvordan jeg ellers havde det. Så tog hun mit blodtryk som viste 135/108 så det var for højt. Vi blev enige om at jeg skulle ligge lidt og så ville hun måle det igen.

Først mærkede hun på maven og vurderede den lille til 28-2900g og målte mit sf-mål til 44 cm!! det er større end tvillingemålet for samme uge! 2 uger før målte hun det til 39 cm.

Hun bliver pludselig i tvivl om den lille ligger med hovedet op eller ned og jeg syntes også selv at det er svært at vurderer.

Så prøver vi at måle blodtrykket igen og nu siger det 132/100 og hun vil gerne have mig op til tjek på fødegangen så vi aftaler at jeg bare går stille og roligt derop og hun ringer så og siger at jeg er på vej.

På fødegangen bliver jeg mødt af en sød jordemoder som sender mig ind og ligge i undersøgelsen med slukket lys så jeg kan få lidt ro. Så kommer en venlig assistent og snakker lidt med mig og jeg skal så lave en urinprøve.

Den jordemoder jeg snakkede med først havde vagtskifte og jeg får lov til at ligge til der kommer en ny. Så kommer endnu en sød jordemoder med en studerende og tager mit blodtryk som er 119/69 hvilket vil sige at det hjælper at ligge ned, så jeg får beordret aflastning!

Min urin viste kun spor af protein.

De fik så begge lov til at mærke på maven og syntes heller ikke de kan vurdere om den lille ligger op eller ned, så de spørger en læge om han har tid til at scanne mig. Mens jeg ligger og venter på lægen får jeg en god snak med den studerende og det er vældigt hyggeligt.

Lægen kommer så og snakker og scanner så. Han siger at jeg er svær at scanne da min mave er så stor men finder hurtigt rygsøjlen og numsen. Så finder han hovedet i den ene side af maven og kort efter finder han det med scanneren på den anden side… han spørger om der kun er en!!

Nå, men hovedet står som det skal og han finder vejrtrækningsbevægelser, moderkagen og hjertet. Han noterer også i min vandrejournal at der er pænt med fostervand. Det viser sig så at det er første gang at den studerende ser en scanning så hun er meget begejstret.

Resten af ugen prøver jeg at aflaste på sofaen så meget jeg kan og det hjælper klart på mine ødemer og jeg fornemmer også at mit blodtryk er forbedret.

Min gravide mave uge 35+2

Min mave uge 35+2

 

37. uge

Onsdag og torsdag havde jeg en del vand i kroppen lige fra jeg vågnede samt en træls trykken i hovedet. Torsdag føltes det som om at vandet begyndte at sive men det var ikke tilfældet.

Fredag aften syntes jeg ikke det var sjovt længere og jeg ringede op og snakkede med fødegangen. Efter en lille snak med en sød jordemoder blev vi enige om at jeg skulle slappe af og få en god nats søvn og var det så slemt igen lørdag skulle jeg bare ringe.

Lørdag var jeg stadig ikke så frisk og tog efter en snak med en jordemoder op på fødegangen. Her skulle jeg aflevere en urinprøve og ligge lidt på en seng så de kunne måle mit blodtryk.

Urinen var blank og mit blodtryk var 130/83 og i min vandrejournal har jordemoderen skrevet minus for ødemer?? Jeg var meget hævet i hoved og hænder men det mente hun åbenbart ikke!

Jeg fik besked på at aflaste så meget jeg kunne.

Søndag aften før jeg gik i seng sad jeg og masserede ve-stimulerende punkter på mine ben og det virkede da også for ved 1 tiden begyndte nogle gode plukveer som blev til veer i løbet af en times tid. Jeg hoppede i seng og lå med veer hver 5-10 min. indtil ved 4 tiden hvor jeg faldt i søvn og da jeg vågnede var veerne væk… øv….øv.

 

38. uge

En stille uge som jeg aldrig troede jeg skulle nå til!! Kom nu ud lille baby 😉

Nå, men om aftenen og natten har jeg haft ondt i mine hænder p.g.a. ødemer som trykker på mine nerver i håndledet. Det har været noget af en kamp at falde i søvn. Heldigvis lader mine unger og min søde kæreste mig bare sove længe hver dag og det hjælper!

Torsdag var jeg så til jordemoder igen og det gik fint.

Mit blodtryk var først alt for højt men det viste sig efter 5 minutter at det var maskinen som drillede, så jeg endte med et flot tal 128/81, jeg fik et enkelt + for protein og det samme for ødemer. Min jordemoder ville så gerne have at jeg mandag bliver tjekket hos min læge for protein og blodtryk.

Mit sf-mål var 46 cm, fosterskøn 3400g og så står den fast med hovedet.

Da min jordemoder lyttede efter hjertelyd med hendes træstetoskop sagde hun at der blev ved med at være en fordybning der hvor hun havde trykket ned i maven, så jeg havde da et par liter vand i kroppen.

Lørdag aften/nat fik jeg igen snydeveer/plukveer som virkelig kunne mærkes men… men væk var de da jeg vågnede igen.

Lille baby mosler glad rundt derinde og det sker tit at jeg kan se en stor bule flytte sig under maveskindet. Jeg er virkelig ved at glæde mig til at de den lille størrelse som gemmer sig derinde.