Sådan håndterer du H1N1 når du er gravid

Vi fortæller dig alt du bør vide om H1N1 når du er gravid
Foto: kjekol/iStock
  • Hvad er symptomerne på H1N1?
  • Hvad kan man gøre, hvis man bliver smittet?
  • Skal gravide vaccineres?
  • Er H1N1 farligere end almindelig influenza?

Overlæge Henrik Friis besvarer disse og mange andre spørgsmål om influenza på medicinhaandbogen.dk.

Hovedpine, feber, smerter i muskler og led, ondt i halsen, hoste og snue. Sæsonen for influenza har ramt os. Men i år vil mange danskere overveje, om det er almindelig influenza eller H1N1, der giver dem kulderystelser og muskelsmerter. Og mange vil sandsynligvis være i tvivl om, hvordan de skal håndtere mistanken om, at de er smittet med H1N1.

Men nu er der hjælp at hente på hjemmesiden medicinhaandbogen.dk. Her giver overlæge Henrik Friis, Slagelse Sygehus, svar på en række spørgsmål om influenza og H1N1 i en helt ny artikel.

– Hvis du ikke hører til gruppen med risikofaktorer, skal du gøre det samme som ved en almindelig influenza. Det betyder, at du skal blive hjemme, både fordi du har godt af det, og for at du ikke skal smitte andre, forklarer Henrik Friis, og understreger, at man skal ringe til lægen, hvis man har høj feber i mere end tre dage, eller hvis man har åndenød.

– Hvis du har et barn under tre år med høj feber, som ikke vil ammes eller drikke, skal lægen også kontaktes, pointerer overlægen.

På medicinhaandbogen.dk giver Henrik Friis desuden en række tips til, hvordan man kan lindre ubehaget ved influenzaen. Og så sætter han særligt fokus på, hvordan gravide bør forholde sig til risikoen for H1N1:

– Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide med en risikofaktor bliver vaccineret. Hvis den gravide er i den første tredjedel af graviditeten, skal lægen foretage en vurdering af, om der skal vaccineres, forklarer Henrik Friis.

Gravide i 2. og 3. trimester af graviditeten kan ifølge overlægen vaccineres, hvis de selv ønsker det.

Ud over de praktiske råd og anvisninger indeholder Henrik Friis’ artikel også baggrundsinformation om influenza generelt og om, hvordan H1N1 kan udvikle sig i Danmark.