Må jeg spise gulerødder og Gravitamin samtidig når jeg er gravid?

Må jeg spise gulerødder samtidig med at jeg tager Gravitamin når jeg er gravid?
Foto: Halfpoint/iStock

Jeg har lige et spørgsmål ang. gulerødder i graviditeten. Man skal jo passe på med at få for meget A-vitamin og så vidt jeg kan forstå indeholder gulerødder meget A-vitamin.

Betyder det så at man ikke må spise gulerødder når man samtidig spiser gravitamin med et indhold på 400 my gram A.vitamin?

 

Må jeg spise gulerødder og Gravitamin samtidig når jeg er gravid?

Hej

Der er forskellige holdninger til, hvor meget A-vitamin der skal til, for at udgøre en risiko under en graviditet.

De officielle retningslinier anbefaler en daglig dosis på 1000 mikrogram (my gram) for gravide. De anbefaler også, at man ikke tager A-vitamintilskud, da behovet dækkes ind ved almindelig dansk kost, og at man ikke spiser store mængder lever, der indeholder meget A-vitamin.

Jeg tror ikke, du behøver være bange for at spise gulerødder.

For det første er stoffet i gulerødder, beta-caroten, et forstadium til A-vitamin, som kun kan omdannes til ægte A-vitamin i kroppen ved tilstedeværelse af passende mængder fedt, da A-vitamin er et fedtopløseligt stof.

For det andet menes det, at kroppen kun skaber den mængde A-vitamin ud fra beta-caroten, som den har brug for.

For det tredje er der nogle der påpeger, at forskningen omkring store mængder A-vitamin og fosterskader er foretaget med tilskud af kunstig A-vitamin – som du finder i vitaminpiller, mens naturlig A-vitamin fra blandt andet indmad, skal indtages i helt usandsynligt store mængder for at udgøre en risiko.

Så medmindre du har trang til ting som isbjørne-lever, mener de ikke, der er nogen risiko ved at spise fødevarer der indeholder A-vitamin. Generelt er sammenhængen mellem naturligt forekommende A-vitamin og fosterskader usikker i forhold til risikoen ved kunstigt fremstillet A-vitamin.

Hvis du vil vide mere, kan du lave en google-søgning på A-vitamin og graviditet.

Med ønske om god appetit og en begivenhedsløs graviditet.

Venlig hilsen