Hvilken medicin må jeg tage mod min allergi når jeg er gravid?

Hvilken medicin må jeg tage mod min allergi når jeg er gravid?
Foto: Kmonroe2/iStock

Hej Lars!

Jeg er muligvis gravid, men det endnu for tidligt at sige med sikkerhed.

Hvis jeg er gravid, er jeg 2+6 idag…

Jeg lider af birke- og græspollen allergi og har Nasonex (næsespray) på recept, samt håndkøbspillen Alnok til når det er rigtig slemt.

På begge pakker frarådes det gravide og ammende at tage dem, men hvad så? Må jeg lide eller er der andre udveje?

Mvh Anne-Mette

 

Hvilken medicin må jeg tage mod min allergi når jeg er gravid?

Kære Anne-Mette

Hvis du er gravid lige nu, så vil græspollenallergi næppe blive et problem, da du har født før sæsonen starter igen.

Til gengæld vil du få fuld “glæde” af birkepollensæsonen i slutningen af din graviditet.

Det er rigtigt, at der i indlægssedler for præparater, der indholder loratadin eller cetirizin (de mest anvendte antihistaminer) står, at de ikke må benyttes under graviditet. Det skyldes, at der på det tidspunkt hvor producenten fik markedsføringstilladelsen, ikke fandtes tilstrækkeligt med data for gravide.

Der er nu data for flere tusinde gravide, der har anvendt stofferne (loratadin og cetirizin) i 1. trimester uden at det har givet øget risiko, og stofferne anses af de fleste som værende brugbare under graviditet.

HUSK! Du skal altid spørge en læge til råds før du anvender nogen former for lægemidler under en graviditet!

Nasonex er et lokaltvirkende kortikosteroidpræparat, og det bør ikke anvendes under graviditet med mindre det anses som bydende nødvendigt. Optagelsen i kroppen er dog minimal, så en eventuel påvirkning af fostret vil også være ganske lille.

Der er andre muligheder, såsom de ældre sederende (sløvende) antihistaminer, hvor der er bedre data, da de har været anvendt i flere år. Disse bør dog ikke anvendes i de sidste 2 uger før termin pga. risiko for abstinenssymptomer hos det nyfødte barn.

Med venlig hilsen

Jeg besvarer spørgsmål om brug af lægemidler under graviditet og amning – både specifikke og mere generelle Jeg bevarer også gerne spørgsmål om naturlægemidler, kosttilskud og kosmetik. Spørgsmål om kosmetik er dog begrænset til indholdsstoffer, kemi mv. – så ingen modetips herfra