Har natarbejde betydning for graviditeten eller barnets udvikling?

Har natarbejde betydning for graviditeten, fødslen eller barnets udvikling?
Foto: DragonImages/iStock

Hej!

jeg er 16 uger henne i min graviditet, og det er sådan at jeg arbejder på nathold 4 dage om ugen fra 00.15 til 07 .15.

Mit spørgsmål er har det nogen betydning på hvordan barnet udvikler sig og fostret, kan der være mulighed for komplikationer under graviditeten eller under fødslen eller efter fødslen?

Hvordan skal man forholde sig til det. Lige nu har jeg ondt i min læn og får ind i mellem nogen kramper i maven og har en tendens til kvalme.

på forhånden tak

 

Har natarbejde betydning for graviditeten, fødslen eller barnets udvikling?

Undersøgelser tyder på, at natarbejde giver øget risiko for blandt andet spontan abort sent i graviditeten (efter 20. uge), for tidlig fødsel (før 36-37. uge), for sen fødsel (efter 42. uge) og for lille baby ved fødslen (under 2-2,5 kg.).

Hvis du laver en google-søgning på: Pregnant night shift risks, kan du finde masser af artikler og henvisninger til videnskabelige undersøgelser. Desværre ser det ikke umiddelbart ud til, at der er ret meget opmærksomhed på dette område i det danske erhvervsliv.

Hvis der er en tillids- og sikkerhedsrepræsentant på din arbejdsplads, kan det være en idé at spørge vedkommende, om der er specielle aftaler vedrørende gravides arbejde hos jer.

Der ud over kan du tale med din arbejdsgiver om jeres muligheder for at tilrettelægge dit arbejde, så det ikke bliver så belastende, at du bliver sygemeldt før din egentlige barsel begynder.

Det kan være en god idé at tale med din læge om dine gener og symptomer. Han/hun kan vurdere, om det er nødvendigt at tage forholdsregler.

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder får tilpasset arbejdet eller ligefrem er nød til at blive langtidssygemeldt under graviditet, hvis de har kraftige graviditets-gener eller stærkt belastende arbejde, hvilket indbefatter fast natarbejde.

Med ønske om en begivenhedsløs graviditet og en god fødsel.