Er det skadeligt hvis der er ketoner i urinen og man er gravid?

Er det skadeligt hvis der er ketoner i urinen og man er gravid i uge 13?
Foto: Tuned_In/iStock

Hej Eva.

Jeg er 23 år og er 13 uger henne i min første graviditet. Desværre har jeg lidt voldsomt af kvalme og opkastninger, hvilket har medført et vægttab på 8 kg. Det skal lige siges at der var noget at ta’ af.

Jeg har stixet min urin og alt så fint ud på nær at der var + for ketonstoffer. Nu er mit spørgsmål så hvad det skyldes og hvorvidt det kan være skadeligt. Mit blodsukker er fint og der er ingen sukker i urinen.

mvh june

 

Er det skadeligt hvis der er ketoner i urinen og man er gravid?

Hej June!

Som du selv nævner, så kan man være i undtagelsestilstand rent madmæssigt de første mange uger, indtil kvalmen stilner af. Det gør ikke spor, bare man begynder at tage på igen, når kvalmen er overstået.

Fosteret skal nok klare sig indtil da.

Derimod er det vigtigt, at du kan holde væske indenbords, da det aldrig er sundt at dehydrere. I værste fald må man indlægges til væskedrop på hospitalet.

Ketoner i urinen hænger sammen med, hvor meget, man har fået at spise.

Hvis man ikke har spist i en del timer (eller kastet det hele op igen) begynder kroppen at forbrænde sine fedtreserver i stedet for de mere sparsomme sukkerlagre. Ketoner er et affaldsstof fra fedtforbrændingen og helt uskadeligt.

Det er i øvrigt det, der giver dårlig ånde, når man er sulten…

God bedring!

Mvh