Er det normalt med luft i maven, diarré og oppustethed i en graviditet?

Er det normalt med mave og fordøjelse problemer i en graviditet?
Foto: KatarzynaBialasiewicz/iStock

Hej Birgit.

Jeg er gravid i uge 9 og har siden uge 5 haft rigtig ondt i maven, næsten hver dag. Føler mig oppustet og får luft i maven hele tiden 🙁

Jeg har været til scanning i uge 6, fordi der var mistanke om en graviditet uden for livmoderen, men alt var ok. Derfor vil jeg spørge, om det er normalt man får problemer med mave og fordøjelse i forbindelse med graviditet?

Jeg lider af luft i maven, diaré og oppustethed.

Jeg spiser sundt – rugbrød, havregryn, frugt, kød mv. og jeg har aldrig haft problemer med maven før… Vil det fortsætte gennem hele graviditeten eller kan man gøre noget ved det? Det er ret belastende både fysisk og psykisk at have så ondt i maven hele tiden:(

På forhånd mange tak – hilsen den gravide:)

 

Er det normalt med luft i maven, diarré og oppustethed i en graviditet?

Hej Den gravide,

Det er meget normalt at få lidt problemer med hård mave. Det skyldes at der i graviditeten sker nogle hormonelle ændringer. Hormonerne påvirker dine tarmbevægelser og gør at tarmen begynder at slappe lidt mere af og det betyder at afføringen ikke kommer igennem tarmsystemet med samme hast som tidligere – derfor kan man opleve problemer med hård mave.

I den sidste del af graviditeten hvor livmoderen er stor vil den naturligt også trykke på tarmene. Dette vil på samme måde kunne nedsætte tarmperistaltikken og medføre forstoppelse.

Det er vigtigt og rigtig godt at du er opmærksom på den kost du indtager. Det er vigtigt at du spiser en fiberrig kost, som rugbrød og grøntsager (rodfrugter, løg, porrer og kålarter).

Fiber i kosten trækker vand til sig inde i tarmen og gør således at afføringen bliver mere blød og for en bedre form. Det kræver dog at man husker at indtage godt med væske og her er det vand du skal drikke – meget gerne mellem 2-3 liter vand dagligt.

Kaffe og te bør holdes på et minimum.

Rigtig god fornøjelse :0)

Med venlig hilsen

Uddannet jordemoder i 2002 og har siden da arbejdet på Kolding sygehus som scannings- og fødegangsjordemoder. I 2005 åbnede jeg privatklinikken Jordemoder.dk i Fredericia og Odense. Svarer på spørgsmål om graviditet, fødsel, fertilitetsbehandling (insemination), scanning, amning, barsel , hjemmefødsel, privat fødsel