Ægløsningstest – brug dem og find ægløsning

Ægløsningstest kan hjælpe dig med at finde din ægløsning
Foto: shironosov/iStock

Ægløsningstest er et redskab som du kan bruge for at finde ud af hvornår du har ægløsning, og dermed har den største chance for at blive gravid.

Det er en hjemmetest – også kaldet en selvtest – som kvinden kan købe og bruge derhjemme når hun ønsker det.

 

Hvad er ægløsningstest?

Når en kvinde nærmer sig ægløsningstidspunktet vil et hormon kaldet for det luteiniserende hormon – forkortet LH – og nå et højt niveau ganske hurtigt. LH begynder at stige 24-48 timer før selve ægløsningen sker.

LH har den funktion og rolle at fortælle kvindens krop at den skal sørge for at kvinden får ægløsning. Resten af processen er op til hendes krop.

En ægløsningstest er beregnet til at registrer om LH er til stede i kvindens urin og har nået et niveau der viser at ægløsning er på vej. På det tidspunkt bliver ægløsningstesten positiv.

 

Hvem kan bruge disse test?

De fleste kvinder kan bruge ægløsningstest, hvis de ønsker at finde ud af hvornår de har ægløsning, dog er der få undtagelser.
Er din cyklus minde end 21 dage eller længere end 40 dage?

Har du en cyklus som er mindre end 21 dage eller længere end 40 dage anbefales det at du ikke bruger ægløsningstest for at finde din ægløsning. Årsagen er at din cyklus ligger udenfor “normal længden” for kvinders cyklus og derfor er der en stor sandsynlighed for at du måske slet ikke har ægløsning.

 

Kvinder med PCO kan ofte ikke bruge disse test

Man har fundet ud af at kvinder som har en tilstand kaldet PCO eller PCOS altid vil have et forhøjet niveau af LH i deres kroppe og urin. De vil ofte kunne få en positiv ægløsningstest selv om ægløsning slet ikke er på vej.

Disse kvinder kan derfor ikke bruge ægløsningstest, men må overveje andre måder for at finde ud af hvornår deres ægløsning sker.

Der er heldigvis nogle producenter der har udviklet produkter som kvinder med PCO også kan bruge.

 

Hvornår skal man tage den første ægløsningstest?

Hvornår du skal starte med at bruge ægløsningstest i din cyklus afhænger af hvor mange dage din cyklus varer.

Du bør altid følge vejledningen der følger med den ægløsningstest du køber. Oftest anbefaler producenten at man starter et par dage inden man har ægløsning.

Se mere omkring hvornår du bør starte med ægløsningstest i din cyklus i vores artikel
Ægløsningstest hvornår skal man starte?

 

Hvad koster en ægløsningstest?

Ægløsningstest kan fås i flere prisklasser. Nogle er billige mens andre er meget dyre.

Ægløsningstest kan koste fra 5 kr. pr stk. til op mod 29 kr. pr stk. Prisen for ægløsningstest varierer i forhold til hvilken type det er, hvilket mærke samt hvilken forhandler man vælger at købe ægløsningstest hos.

Vær opmærksom på at ægløsningstest ofte sælges i sæt hvor man køber 7-10 stk. ægløsningstest af gangen. Det kan virke voldsomt når man skal betale fordi ved kassen for prisen på 5-29 kr. skal jo lige ganges med 7-10 for at få total prisen for et helt sæt til en cyklus.

Ofte kan man vælge at købe de billigste ægløsningstest, og mange forhandlere giver en stor rabat hvis man køber mange sæt ægløsningstest på en gang.

Det gør det en hel del billigere at finde ægløsning og fordi man har fået den store rabat kan man jo vælge at finde ægløsning i hver cyklus indtil man bliver gravid.

 

Hvilke typer kan man købe?

Der findes efterhånden flere typer ægløsningstest på markedet og der er mange producenter at vælge imellem, så overvej følgende inden du køber:

● Hvad må prisen være?
● Vil du tisse direkte på testen eller opsamle urinen før du bruger den?
● Vil du købe få eller mange test af gangen?
● Vil du kun bruge kendte mærker som f.eks. Clearblue?
● Vil du aflæse resultatet i et display eller sammenligne streger på testen?

Når du har overvejet svarene på disse spørgsmål vil det blive meget nemmere for dig at finde den ægløsningstest der passer til dig og dit behov. Der er efterhånden en del forskellige typer af vælge imellem på markedet.

 

Test type: strimmel

Mange kvinder ønsker at finde deres ægløsning i hver eneste cyklus, for at budgettet kan følge med vælger de derfor ofte at købe de billigste ægløsningstest man kan få pt. Er test udformet som en strimmel.

En test strimmel koster ikke ret meget at producere og derfor kan du også købe dem meget billigt. Vær opmærksom på at du kan spare op mod 50% hvis du vælger at købe mange test på en gang ved den samme forhandler.

Her ser du et billede af en positiv ægløsningstest strimmel

Ved at bruge test i hver eneste cyklus får man også en større chance for at have samleje på de rigtige dage når de ved hvornår ægløsningstesten blev positiv.

Med en test strimmel skal du opsamle urinen før du kan bruge ægløsningstesten, det er ikke helt så hygiejnisk og derfor vælger mange kvinder at købe den næst billigste løsning – en ægløsningstest udformet som stav.

 

Test type: stav

Hvis du vil have en mere hygiejnisk ægløsningstest skal du vælge en ægløsningstest der er udformet som en stav. En ægløsningstest stav kan man sammenligne med en ægløsningstest strimmel som er blevet pakket ind i et plastik etui.

Det betyder at du kan holde den sugende del af ægløsningstesten direkte ind i urinstrålen når du tisser og behøver derfor ikke at opsamle urinen før du kan bruge testen.

Ægløsningstest stav fås i flere udgaver, hvor de nyeste og dyreste er digitale.

Her ser du et billede af en positiv test stav

 

Test type: kassette

Ægløsningstest kassette er oprindeligt udviklet til professionel brug for læger og klinikker, men er med tiden blevet godkendt til privat brug og nogle synes det er rarere at bruge end de andre slags test da det er svært at overdosere den mængde urin som testen skal bruge.

I modsætning til de andre typer ægløsningstest jeg nævner skal man inden man kan bruge en kassette opsamle urinen i et rent og tørt bæger.

Derefter tager man pipetten der følger med hver test, suger en smule urin op i pipetten hvorefter man drypper nogle få dråber ned i et bestemt område på ægløsningstesten.

Så er det bare at vente og aflæse ægløsningstesten når den er klar.

Her ser du et billede af en positiv test kassette

 

Clearblue ægløsningstest

En af de førende mærker på markedet indenfor produktion og markedsføring af ægløsningstest er Clearblue.

De fleste kvinder har på en eller anden måde kommet i kontakt med Clearblue produkter, da mange supermarkeder vælger at føre både Clearblue ægløsningstest og andre af Clearblues produkter til kvinder som ønsker at blive gravide.

Clearblue er kendt for et flot og brugervenligt design, og kvinder verden over elsker deres produkter fordi de er så enkle at bruge.

 

Digital ægløsningstest

Elektronikken finder vej alle steder og det gælder også indenfor udvikling og produktion af ægløsningstest.

Derfor kan man nu købe en digital test, som har den fordel at det er meget nemmere at aflæse resultatet som vises i et display oftest som et symbol.

En digital ægløsningstest er altid udformet som en stav.

 

Digital ægløsningstest med dobbelt hormonindikator

Hvis man vil have mulighed for at finde flere dage hvor man kan blive gravid i sin cyklus, bør man klart overveje den nyeste ægløsningstest som er kommet på markedet fra Clearblue.

I modsætning til de andre test på markedet undersøger denne test tilstedeværelsen af to forskellige hormoner. Den ene er hormonet LH og den anden er det kvindelige kønshormon østrogen.

Ved at undersøge hvordan niveauerne på de to hormoner ligger i forhold til hinanden, kan denne ægløsningstest finde hele 4 dage i kvindens cyklus hvor hun kan blive gravid. De andre test jeg nævner i denne artikel har bare mulighed for at finde 2 dage hvor kvinden har en høj fertilitet.

Dagen hvor der er den største chance for graviditet vil blive markeret med en smiley som er fast på skærmen, mens dage med høj fertilitet markeres med en blinkende smiley.

 

Hvor mange skal man bruge?

Det er meget forskellige hvor mange test man skal tage før man får en positiv ægløsningstest i den pågældende cyklus.

Nogle kvinder er så heldige at de kan nøjes med at bruge et par stykker mens andre kvinder er nødt til at bruge op mod 10 test i samme cyklus.

 

Nogle kvinder får ikke en positiv test

Får man ikke en positiv ægløsningstest kan det være fordi ens krop har en meget hurtig stigning i hormonet LH omkring ægløsning som atter falder hurtigt.

Hvis man er en af de kvinder det sker for, så når man simpelthen ikke at “fange” stigningen i LH hormonet når man tester med en ægløsningstest en gang i døgnet.

Har man denne udfordring og man ønsker at bruge ægløsningstest til at finde ægløsning kan det være nødvendigt at teste 2 gange i døgnet i stedet for en.

Det er vigtigt at de to test bliver taget så der går 12 timers mellem hver gang man tester.

Finder man heller ikke ægløsning ved at fordoble antallet af gange man tester på et døgn, kan det være fordi man har været uheldig og teste i en cyklus hvor der slet ikke skete nogen ægløsning.

 

Hvordan aflæser man testen?

På de fleste ægløsningstest vil der fremkomme streger som du er nødt til at sammenligne for at vide om testen er positiv eller ej.

Der vil ofte – uanset hvornår du tester – dukke en teststreg op på en ægløsningstest. Det skyldes at vi kvinder altid har en lille mængde LH i vores urin.

I modsætning til en graviditetstest hvor det vigtigste er at der kommer både en kontrolstreg og en teststreg frem på testen – også selv om teststregen er svag – skal du på en ægløsningstest være meget opmærksom på tydeligheden af teststregen.

Da kontrolstregen viser at testen virker er det nødvendigt at den en nødvendighed at den altid bliver vist på testen når du skal aflæse testen. Hvis den ikke vises er testen ugyldig, du må smide den ud og tage en ny test.

 

Negativ ægløsningstest  – hvordan ser den ud?

En test der er negativ – og som ikke er digital – vil altid vise en teststreg som er svagere end kontrolstregen.

Det er altså ikke nok at du kan se to streger på testen. Du er nødt til at være sikker på at teststregen er mindst lige så tydelig eller tydeligere end kontrolstregen.

 

Positiv ægløsningstest  – hvordan ser den ud?

På en positiv ægløsningstest – der ikke er digital – vil teststregen derimod altid være kraftigere i farven end kontrolstregen eller mindst lige så kraftig i farven som kontrolstregen.

Det er først når teststregen er tydeligere end kontrolstregen at testen er positiv og viser at LH stigningen er fundet som indikerer at ægløsning nærmer sig inden for de næste 24-38 timer.

Billeder af positiv test

Vi har lavet et galleri hvor du kan se billeder af positiv ægløsningstest.

Da der findes mange forskellige typer og mærker vil du få et godt indblik i hvordan en positiv test ser ud.

 

Afsluttende bemærkning

Kvinder bruger test for at finde deres ægløsning, eller rettere sagt, de par dage inden selve ægløsningen sker.

Nogle kvinder elsker disse test fordi det giver dem en mulighed for at have samleje de dage hvor de har den største chance for at blive gravid. Får de en positiv ægløsningstest giver det dem også en mulighed for at se om deres fertilitet og krop fungerer som den skal.

Men det er ikke altid at ægløsningstest bringer lykke, de kan også bringe frustration og gøre sexlivet for parret mere akavet og skemalagt.

Det kan for mange par give flere problemer på sigt og medføre at sex og intim samvær bliver præget af det at skulle præstere på rette tidspunkt.

Hvis graviditeten ikke ske på trods af at en test bliver positiv og kvinden derfor formentlig har ægløsning, kan det give skyldfølelse og problemerne blive en ond cirkel.

Hvis du ønsker at blive gravid er det bedst at have samleje 2-3 gange i ugen, på den måde er du ret sikker på at der altid er levedygtige sædceller til stede når ægget løsnes fra dine æggestokke under ægløsning.