Hvornår skal man have samleje, hvis man vil være gravid?

Hvornår skal man have samleje hvis man gerne vil være gravid?
Foto: stella_photo20/iStock

Hvis man gerne vil være gravid er det naturligt at overveje hvornår det er bedst at have samleje i løbet af ens cyklus, hvis man vil være sikker på at have samleje omkring ægløsning.

Det kan dog hurtigt blive en belastning for parforholdet og sexlivet, hvis man kun fokuserer på at have samleje på bestemte dage i cyklus. Sex og intim samvær skal helst være dejligt, sjovt og må gerne ske spontan.

Hvis dagene for hvornår samleje skal ske allerede er forudbestemt kan spontaniteten blive skiftet ud med skemaer og det er ikke utænkeligt at især manden kan begynde at få præstationsangst og at lysten til at have sex bliver ændret til at være en sur pligt.

Det er vigtigt at have dette i baghovedet når man beslutter sig for at have samleje udelukkende i dagene omkring ægløsning, så ønsket om et barn ikke bliver til en belastning for parforholdet.

At få et barn kræver meget af begge forældre, så derfor er det vigtigt at parret ikke allerede inden barnet er undfanget løber ind i problemer i parforholdet.

 

Hvornår skal man have samleje, hvis man vil være gravid?

Selv om ægløsning kun varer få minutter og ægget kun kan befrugtes i et lille døgns tid, har naturen sørget for at en kvinde kan nøjes med at have samleje en enkelt gang i dagene op til ægløsning for at have en chance for at blive gravid.

Årsagen til dette er at sædcellerne er mere levedygtige end ægget og gennemsnitlig kan de overleve ca. 3 døgn efter udløsning inde i kvindens æggeledere hvor de kan vente på ægget bliver løsnet.

Hvis man ikke ved hvornår man har ægløsning er det svært at vide præcis hvornår man skal have samleje, så derfor kan man bruge følgende “tommelfingerregel”.

Hvis et par har samleje regelmæssigt – der tænker jeg på 2 gange i ugen med cirka 3 dages mellemrum – fra kvindens menstruation stopper til menstruationen atter skal starte er det næsten umuligt ikke at ramme ægløsningstidspunktet.

Hvis man har regelmæssigt samleje vil der altid være levedygtige sædceller som vil kunne befrugte ægget.

Dette uanset om man har en kort, normal eller lang cyklus.

Man kan evt. starte med at prøve at have samleje et par gange i ugen inden man kaster sig ud i metoder for at finde ægløsning som f.eks. Ved at bruge ægløsningstest eller en fertilitetsmonitor.

Hvis man mener at det er bedre at vide hvornår ægløsning sker, og tænker over om “det af finde ægløsning kan blive en belastning for en selv eller ens parforhold.

Så er det naturligvis det man skal gøre. Man skal altid vælge den metode som passer til en selv og ens behov.