Kan du dyrke motion, når du er gravid?

858
Gravide bør også dyrke motion - bare i let grad

Du er blevet gravid, og folk interesserer sig for, hvordan det går. Du hører måske til hudløshed, at nu skal du passe på ikke at overstrenge dig, og at du hele tiden skal tage det med ro. Det er selvfølgelig også rigtigt og et godt udgangspunkt, men livet skal jo ikke gå i stå, når man bliver gravid.

Du har måske også overvejet, om du skulle kvitte træningen, efter du er blevet gravid. Men du kan faktisk sagtens fortsætte med at løbe, cykle, ro i kajak, svømme eller noget helt andet. Der er faktisk foretaget videnskabelige undersøgelser heraf, og de viser, at motion har en gavnlig virkning på såvel graviditet som fødsel, men faktisk også efterfølgende når barnet er født.

Man kan eksempelvis nævne, at det kan være nemmere for dig, at klare de fysiske udfordringer ved en graviditet, ligesom undersøgelserne tyder på, at man vi føle sig bedre tilpas under en graviditet. Sandsynligheden for en hurtigere fødsel kan også have en positiv sammenhæng med motion. Det kan også få betydning for normaliseringen af din vægt efterfølgende, ligesom du i det hele taget vil have lettere ved at komme tilbage til normal form osv.

Motion er godt for alle - også gravide

Selv om det faktisk er muligt at træne ret intensivt, så anbefales det, at du tilpasser træningen til din graviditet, hvor du for eksempel kan træne bare 2-3 gange om ugen. Det kan du gøre helt hen til terminen, men hvor du er helt tidlig i forløbet, kan du nærmest træne normalt. Vær opmærksom på, om du bliver mere træt end sædvanligt, da det så kan anbefales at tage en pause. Igen er det ikke nogen sygdom at være gravid, så du skal huske at lave det, der gør dig glad. Mod slutningen af forløbet er det naturligvis der, hvor du skal være mest opmærksom på det.

Der er jo heldigvis også masser af andre ting, du kan gøre på det tidspunkt, hvor du nærmer dig fødselstidspunktet. En kendt pokerspiller Adrienne Rowsomme, som spiller poker for Team PokerStars, blev ved med at spille, selv om hun var blevet gravid. Det var dog ikke helt business-as-ussual at være med i turneringer. I nogle af turneringerne havde hun svært ved at sidde stille og skulle hele tiden på WC. Andre gange var hun helt skarp. Uanset hvad så fortæller hun, at der var bruge for lidt flere toiletbesøg. På den måde kan man også skifte plads ved bordet.

Alt i alt beviser ovenstående blot, at livet går videre, selv om du er blevet gravid. Du kan lave mange af de samme ting, og selv om det kan være godt at tage det med ro, så behøver du i de fleste tilfælde ikke at gøre noget særligt. Allerbedst kan det måske være at slå sig sammen med andre gravide, der har samme behov, og så kan man ligesom hjælpe med at aflæse hinandens signaler. Der er masser af muligheder afhængigt af i hvilken ende af landet, du bor.

 

Foto: Halfpoint/iStock