Kan det at svøbe barnet få konsekvenser for den motoriske udvikling?

Kan det at svøbe barnet få konsekvenser for den motoriske udvikling?
Foto: DragonImages/iStock

Hej Kirsten.

vores skønne søn, Konrad på 2 1/2 mdr. græd konstant i de første 7 uger af han liv.

I vores desperate søgen efter mirakelkure, faldt min mand og jeg over din hjemmeside og besluttede os for at prøve svøbemetoden, hvilket skulle vise sig at blive vores redning!!

Vi troede simpelthen ikke vores egne øjne, da han, godt svøbt, øjeblikkeligt faldt til ro. Det er vitterligt som at slukke for en kontakt, – det er fantastisk!!

Jeg har dog et  spørgsmål vedr. hans motoriske udvikling.

Vi bruger kun svøbet når han sover, hvilket vil sige 4 x 1/2 time om dagen (det med at sove om dagen er ikke et hit, men han er glad og tilfreds… storesøster gjorde det samme! ) og 12 timer om natten.

Nå, til sagen. spørgsmålet lyder således: har det konsekvenser for hans motoriske udvikling at ligge svøbt? og hvornår bør man stoppe med at svøbe?

Mange hilsner
Anja

 

Kan det at svøbe barnet få konsekvenser for den motoriske udvikling?

Kære Anja

Dejligt at høre at I fik jeres lille dreng til at falde til ro og sove vha. svøbemetoden. Man bliver bare så overrasket over at det kan være så enkelt at få sit barn til at falde til ro.

Mht. om svøbet skulle påvirke din søns motoriske udvikling så behøver du  ikke at være bekymret. Han er kun svøbt når han sover og har derved mange vågne timer hvor han kan bevæge sig, og ved denne svøbemetoden er det hovedsagelig armene som ligger fast, han kan sagtens sprælle med benene hvis han har lyst.

Det at han får ro til at sove er vigtigt for hans udvikling fysisk og psykisk. Et barn udvikler sig også motorisk når det sover, så derfor er barnets søvn meget vigtig.

Hvor længe man bør svøbe sit barn er afhængig af barnets behov for sanseøvelserne. Så længe at barnet falder til ro ved metoden bør man fortsætte. Barnet bliver ikke afhængig af at blive svøbt, og på et tidspunkt vil behovet ikke længere være der.

Børn fødes med et umodent nervesystem som modnes i månederne efter fødslen. Det er i disse måneder at barnet kan være uroligt og have svært ved at sove da det stadig længes efter de sanseoplevelser som de havde i livmoderen.

Det er individuelt hvornår barnets hjerne modnes og derfor også forskelligt hvornår de falder til ro, for nogle er det 3-5 mdr. for andre kan det være helt op til 10 mdr.

Denne individuelle modning af nervesystemet viser sig også ved at nogle børn kan begynde at gå når de er 10-12 mdr. og andre først når de er 15 mdr.

Jeg kan kun anbefale at man giver barnet al den tryghed og ro som svøbet og de øvrige sanseøvelser giver så længe som barnet har behov for dette.

For at tjekke om barnet kan sove uden svøb kan man prøve at svøbe det med den ene arm uden for svøbet og se om det er ok.

Håber at det var svar på spørgsmålene ellers er du meget velkommen til at vende tilbage.

Mange venlige hilsner