Tag kontrollen over din fødsel og bekæmp din frygt

At være nervøs eller frygte at skulle føde er helt normalt
Foto: ghigomeg/iStock

På et tidspunkt i løbet af en graviditet, måske ved den positive graviditetstest, eller ved veernes start, oplever mange gravide en frygt for at skulle føde.

At have frygt for noget, kender de fleste mennesker til. En frygt for edderkopper, for at flyve, for at præstere og sågar for at være sig selv. Uanset hvad frygten bunder i, eller i hvilke situationer den giver sig til udtryk, har den en ekstrem power. Frygt gør, at vi holder os tilbage, beslutter os for at lade være – frygt får os til at ændre vores adfærd i forhold til hvad vi kan, vil og har lyst til at gøre. Frygten indeholder så stor en power, at du kan have svært ved at se hvad du egentlig går glip af, når frygten tager over. Den er og bliver en naturlig del af mange menneskers liv.

For nogle er det helt ok at lade sig styre af frygt. Som mange siger: ”Så er jeg fri for at tage stilling… ” og det er da bestemt også helt ok! Men hvis du vil leve livet fuldt ud og benytte alle dine givne muligheder, råder jeg dig til at befri dig fra frygt.

Når du lader frygten vinde, frasiger du dig samtidig at udnytte alle dine muligheder. Du afskærer dit fulde potentiale og finder andre måder at handle på, for at undgå at skulle se frygten i øjnene. Min opfordring til dig er derfor at tage al den power, der ligger i frygten, hjem til dig selv. Tag ejerskab over den og brug den positivt, i stedet for at holde den ud fra livet og lade den styre. Det er fejlagtigt at tro, at du undgår frygt ved at forsøge at ignorere den. Den vil da stadig styre dit liv.

Når kvinder møder frygt i graviditeten, oplever jeg at det skyldes mange ting: Frygt for at føde, for smerten, for fødselskomplikationer, for ikke at kunne føde, frygt for hospitaler, for ikke at nå ind på fødestuen til tiden, frygt for at jordemoderen ikke er som forventet, frygt for at miste kontrol… osv., osv.… En fødsel har potentiale for en masse frygt og negativ energi, hvis ikke DU tager styringen og beslutter dig for at bruge din power til positivt!

Det er et faktum, at den negative energi forstyrrer dit fokus og virker hæmmende på fødselsprocessen.

Mange tror fejlagtigt, at fødsler er uden for menneskelig kontrol. Det er ikke sandt! En fødsel består af et mentalt stykke arbejde (som kun du har kontrol over), et stykke fysisk arbejde (muskelfibrene i din livmoder, hormonniveauet i dit blod osv., der styres af nerveimpulser) og uforudsete hændelser (mor eller barn bliver uventet dårlig, trafikulykke osv., der styres af tilfældigheder) Det du kan kontrollere under din fødsel er altså din mentale tilstand, og derfor har du i den grad mulighed for at påvirke og have indflydelse på din fødsel!!

Opskriften er simpel; Ret dit fokus mod det du har kontrol over, nemlig din mentale tilstand, og spar på dine kræfter ved at vælge at acceptere det i fødslen du ikke kan kontrollere, nemlig fysikken og de uforudsete hændelser.

Det er muligt for alle kvinder, ved mental fødselsforberedelse, at opnå øget kontrol over sin mentale tilstand. Det kræver blot beslutsomhed og træning. Ved at tilegne dig øget mental kontrol vil du opleve at få øget kontrol over din power, dit fokus og dermed din fødselsoplevelse. Du har altså mulighed for at opleve en fødsel med energi og overskud, med ro og balance samt med mindre smerter – alt i alt en GOD oplevelse i stedet for en frygtfuld. Du skal blot beslutte dig for at tage kontrollen over din fødsel.

Hvad kan du bruge graviditetscoaching til?

Det er, i en undersøgelse fra 2001*, påvist at følelsen af selv-kontrol er den vigtigste forudsigende faktor for, hvorvidt fødselsoplevelsen for mor bliver positiv.

Ved at benytte graviditetscoach som mental fødselsforberedelse bliver du øvet i, at vende dit mentale fokus og bruge din power positivt. Derved udnytter du dine mentale og fysiske ressourcer fuldt ud og kommer igennem graviditet og fødsel med styrket selvværd.

Artiklen er skrevet af:
LifeCoach og prof.bach.stud i jordemoderkundskab, Therese C. Søegaard

 

*Kabeyama K, Miyoshi M 2001. ”Longitudinal study of the intensity of memorized labour pain”

Int. Journal of Nursing Practice (7): 46-53