Hvad er risikoen for at få en moderkageløsning i en ny graviditet?

Hvor stor er risikoen for at få en moderkageløsning mere i en ny graviditet?
Foto: kjekol/iStock

Hej Eva Maria!

I juli 04 fødte jeg en dejlig dreng ved akut kejsersnit (På Hvidovre ;-).

Han blev født i uge 28+1 pga. en moderkageløsning. Han har det godt idag, men nu hvor vi planlægger at få en lillebror/søster er jeg jo nervøs for om jeg har risiko ved at føde for tidligt igen.

Jeg ved der fødes flere børn for tidligt, hvor man aldrig finder årsagen, men nu hvor man kendte min årsag, er jeg meget nysgerrig om jeg har større risiko end andre for at få en moderkageløsning igen.

Endvidere har jeg ikke kunne få oplyst, hvad årsagen er til moderkageløsning.

Ved scanning i uge 20 fik jeg oplyst, at moderkagen lå nedenfor livmoderhalsåbning, og hvis ikke den flyttede sig som barnet voksede, skulle jeg føde ved kejsersnit.

Er der en sammenhæng?

Jeg ved godt, at risikoen for moderkageløsning er minimal, men jeg vil blot vide om jeg har større risiko . og er der noget jeg selv kan gøre – udover at passe på mig selv.

Ryger ikke, blodtryk var normalt, motionerer og spiser sundt.

Mvh Annette

 

Hvor stor er risikoen for at få en moderkageløsning mere i en ny graviditet?

Hej Anette!

Det var godt nok en gyser, jeg er glad for at høre, at din dreng har det godt i dag!

Faktisk er det netop nogle af de ting, du selv nævner, nemlig forhøjet blodtryk og rygning, der kan være skyld i eller være medvirkende faktorer til moderkageløsning, så jeg er rigtig glad for at høre, at der er styr på de ting hos dig!

Endvidere kan sådan noget som at være mangegangsfødende (mere end 4),
for meget fostervand, tvillingegraviditet og stof- eller alkoholmisbrug spille en rolle.

Endelig kan kraftige slag i maven, bilulykke eller fald direkte på maven i sjældne tilfælde udløse det, men oftest finder man ingen forklaring.

Moderkageløsning forekommer i lettere eller sværere grad i ca. 1 procent af alle graviditeter. Heraf udgør de lette tilfælde 90%.

Så vidt jeg kan finde frem til i litteraturen, er risikoen for, at det gentager sig ca. 5-10%, så ja, for dig handler det om at holde sig på dydens smalle sti og passe godt på dig selv.

Din lavtliggende moderkage i denne graviditet kan hænge sammen med, at du fik kejsersnit sidste gang. Det gamle ar er nemlig et skidt sted at sidde for moderkagen, da livmodervæggen der ikke er ligeså næringsrig som andre steder.

Derfor sætter den sig lidt oftere dybt i livmoderen, når man tidligere har fået et kejsersnit.

Heldigvis sker det rigtig tit, at den flytter sig højere op, idet barnet vokser. Det undersøger man med en skanning senere i graviditeten.

Afhængig af, hvor meget moderkagen rager ind over livmoderhalsåbningen, skal du være ekstra opmærksom på blødning fra skeden og sørge for ikke at provokere det.

Alt det har du sikkert fået besked om i forbindelse med skanningen i 20. uge.

Held og lykke med resten af graviditeten!

Mvh.