Gravide fravælger fisk og spiser ikke den anbefalede mængde

Gravide fravælger fisk
Foto: vikif/iStock

Gravide fravælger fisk – Og går dermed glip af vitaminer, mineraler og fedtsyrer, som er vigtige for fosterets udvikling.

En ny undersøgelse, som to studerende fra Suhrs Seminarium har gennemført for Fiskebranchens Oplysningsudvalg, viser, at gravide og ammende i høj grad fravælger fisk og fiskeprodukter, og at de ikke lever op til Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 200-300 gram fisk om ugen.

Under-søgelsen er foretaget blandt gravide på Rigshospitalets Jordemodercenter og APA, Afspændings-pædagogernes aftenskole.

Den hyppigste årsag til, at kvinderne fravælger fisk og skaldyr, er angsten for, at fisken kan være forurenet med tungmetaller.

Men det er langt fra alle fisk, der er i den kategori, og fordelene ved at spise flere og forskellige slags fisk er mærkbart større end risikoen ved forurening.

Kvinder, der er gravide, ammende eller planlægger graviditet, kan uden problemer spise de fleste almindelige spisefisk som fx laks, rødspætte, torsk, sild og rejer mm.

Det er især rovfisk, som fx sværdfisk, sildehaj, gedde, helleflynder og tun, som kan indeholde kviksølv og andre tungmetaller, og her anbefaler Fødevarestyrelsen, at gravide og ammende højest bør spise op til 100 gram om ugen.

Fiskens ernæringsmæssige betydning for fosteret

Undersøgelsen viser også, at gravides kendskab til fiskens ernæringsmæssige betydning for fosteret praktisk talt er ikke-eksisterende.

Både national og international forskning peger på fisk som lidt af et mirakelmiddel, når det gælder sundhed og forebyggelse af sygdom. Fiskens vitaminer og mineraler er med til at styrke barnets immunforsvar, og de essentielle fedtsyrer – omega-3 fedtsyrer – som findes i største mængder i fede fisk, er essentielle for udvikling af barnets hjerne og nervesystem.

Bedre social adfærd

Amerikanske og engelske studier viser, at kvinder, som spiser de anbefalede mængder fisk og skaldyr, føder børn med højere IQ, bedre sociale færdigheder og en mere veludviklet finmotorik. En undersøgelse fra Linköping Universitetssygehus viser desuden, at risikoen for, at barnet udvikler astma og allergier i de første leveår, er mindre, hvis moderen spiser fisk i graviditeten og i den tid, hun ammer. Tidligere studier med fiskeolie til gravide har ydermere påvist positive effekter på barnets risiko for senere at udvikle type 2-diabetes, fedme, forhøjet blodtryk og forstyrret fedt- og sukkerstofskifte.

– Vi er meget opmærksomme på, at der er et stort informationsbehov over for gravide og ammende om betydningen af at spise fisk 2 gange om ugen. Som resultat af samarbejdet med de to studerende fra Suhrs Seminarium starter vi nu med øget information til gravide og ammende blandt andet på fiskebranchens portal 2gangeomugen.dk, siger Projektkoordinator Lone Marie Eriksen, Fiskebranchens Oplysningsudvalg, og tilføjer, at stort fokus på forurening er forvirrende for de gravide med det resultat, at de fravælger fisken og dermed ikke lever op til anbefalingerne om at spise fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.